DE ACTUALITATE

Vocea lui Leo Iorga a tăcut

„După ani şi ani” în care s-a luptat cu boala, vocea inconfundabilă a lui Leo a tăcut. De data asta, definitiv. Boala l-a învins, deşi de aproape 9 ani s-a „luat la trântă” cu ea. Uneori a reuşit s-o împingă de lângă el, spunându-i şi spunându-şi „Eu mai am de cântat”. Şi a urcat din nou pe scenă. Alteori boala a fost mai puternică decât el şi doar împreună cu aceia care l-au iubit şi i-au fost alături a putut-o înlătura, pentru o vreme, din calea lui.

În 2011, după ce Leo a fost supus operaţiei pentru extirparea tumorii la plămân, prima întrebare a lui adresată medicului, când şi-a revenit din anestezie, a fost: ‘Când pot să cânt?’. Şi după şase luni a urcat pe scenă – locul drag lui, unde publicul îl aştepta. Dar boala a recidivat, au apărut metastaze – la cap, la glanda suprarenală, apoi din nou la cap, din nou la plămân, apoi metastaze osoase.

A trecut prin multe intervenţii chirurgicale şi tratamente chinuitoare, dar le-a suportat cu încredere şi curaj. Nimic nu l-a putut ţine departe de scenă. „Cât mă va ţine Dumnezeu pe pământ vreau să cânt.”, spunea Leo. Şi aşa a făcut. Nu l-a interesat că urcă pe scenă sprijinit în cârjă, nici că trebuie să stea pe scaun când cântă. El a trăit, în ultimii ani, pentru muzică şi pentru publicul care îl iubea şi pe care îl iubea.

Acum vocea lui a tăcut. Pe voi, cei care îl ştiţi de peste 30 de ani de la Cargo, Compact, Pacifica, PACT by Leo Iorga&Adi Ordean, vă rugăm să nu uitaţi cântecele pe care le-a lansat – „Povestiri din gară”, „Erată”, „Brigadierii” (cu Cargo); „Mă voi întoarce”/„După ani şi ani”, „Singur în noapte”, „Să te gândeşti la mine”, „Trenul pierdut”, „Cine eşti tu oare”, „Cine-i vinovat?”, „Cine ştie pe unde eşti?”, „Ploaia”, „Toamnă în sufletul meu”, „Hoinarul”, „Chipul tău” etc (cu Compact); „Nu mă întorc din drum”, „Zilele”, „Cu lumina ta”, „Încă o zi fără tine” (cu Schimbul 3); „Prea mici sunt cuvintele”, „Dragostea mea”, „O altă tăcere” (cu Pacifica); „Ploaia care cade”, „Fata care-mi place”, „Mereu te voi iubi”, „Străzile pustii”, „Cheamă un înger”, „Fiecare zi”, „Scrisoare”, „Iartă-mă” (cu PACT by Leo Iorga&Adi Ordean).

Drum bun printre îngeri, Leo! Acum le poţi cânta şi lor.

Trupul neînsufleţit al artistului va fi depus luni, 4 noiembrie, la Casa Eliad (vis-a-vis de Biserica Sf. Mina), iar înmormântarea va avea loc marţi, 5 noiembrie, la cimitirul Bellu.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: