DE ACTUALITATE

Vreme frumoasa in Oltenia

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 13 – 19 iulie 2015.

Împarte cu prietenii tăi

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: Vremea se va încălzi treptat și va deveni deosebit de călduroasă, caniculară în jumătatea sudică a regiunii începând de joi. Temperatura aerului va fluctua uşor de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 13  – 15 iulie 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea se va încălzi treptat. Cerul va fi variabil. În cursul după-amiezelor de luni și marți izolat la deal și la munte vor fi averse slabe de ploaie și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 26…34 de grade. Temp. min. 12…19 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de miercuri (29…34 de grade), iar cele mai scăzute luni dimineaţa (11…17 grade).

Al doilea interval 16 – 19 iulie 2015 (de joi până duminică, estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va fi deosebit de călduroasă, temperatura aerului va crește începând de joi. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopților. Temperatura aerului va fluctua lent de la o zi la alta. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 28…38 de grade. Temp. min. 15…21 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de vineri și duminică (33…38 de grade), iar valorile cele mai scăzute în dimineaţa de duminică (15…20  grade).

 

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (pentru 13 – 19 iulie 2015)

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al Olteniei. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 24…30°C, valori mai ridicate cu 1…5°C comparativ cu mediile multianuale.

 

Caracteristici agrometeorologice

În cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă în nordul Olteniei. Pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia conţinutul de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele biologice la speciile de câmp şi pomi-viticole se vor desfășura în general normal, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile critice (30…32°C) de rezistenţă ale plantelor, se va înregistra ofilirea temporară și răsucirea frunzelor în orele de amiază, la culturile prășitoare, îndeosebi în zonele afectate de seceta pedologică. Sub aspect fenologic, grâul de toamnă se va afla în fazele de maturitate în lapte, ceară şi deplină (10-100%), iar în zonele de câmpie se va continua recoltarea. Cultura de rapiță își va continua faza de maturitate deplină (10-100%) și lucrările de recoltare. Floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-30 frunze), formarea/creşterea calatidiului (10-100%) și înflorirea (10-60%).

În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul va parcurge înfrunzirea (11-21 frunze), formarea paniculului (10-100%) şi mătăsirea (10-50%). La sfecla de zahăr vor predomina fazele de înfrunzire (21-30 frunze), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartof creşterea tuberculilor, înflorirea şi veştejirea vrejilor (10-100%), în principalele bazine de cultură. La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cireș, vișin, cais și piersic), maturarea fructelor şi recoltarea acestora. Viţa de vie se va afla la înfrunzire, creşterea lăstarilor, precum şi formarea şi creşterea boabelor în ciorchine, la soiurile de masă. Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, precum și eliberarea terenurilor de resturile vegetale).

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

-Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon;

– Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale);

– Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

– Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

 

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 20 – 27 iulie 2015, realizată cu ajutorul modelelor de prognoză

Estimările actuale arată că:

– vremea se va menține deosebit de călduroasă, caniculară în orele după-amiezelor. Maxime termice între 32…39 de grade și minime între 15 și 22 de grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în data de 26 iulie ( între 34 – 39 de grade), iar cele mai scăzute în dimineața de 28 iulie (15…20 de grade).

 

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Aparatura medicala de 1 milion de euro

Licitaţia pentru achiziţia echipamentelor medicale este programată pe 12 august.

Închide