Connect with us

Evenimente

Vremea în Oltenia: 12-18 septembrie 2016

Estimări 19-26 septembrie 2016

Published

on

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 12-18 septembrie 2016

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii: Vremea se va menține caldă în primele 5 zile, apoi se răci treptat, în ultimele două zile, astfel că duminică vremea va fi apropiată de normal.

Izolat, la munte mai ales, vor fi averse și descărcări electrice, în după amiezele de luni, marți, sâmbătă și duminică. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 12-14 septembrie 2016 (de luni până miercuri)

Vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil cu unele înnorări în după-amiezile de luni și marți când izolat la munte vor fi averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura aerului va scădea ușor marți. Temperaturi maxime: 25-31 de grade. Temperaturi minime: 11-18 grade. Cele mai ridicate valori vor fi luni (temperaturi maxime: 26-31 de grade). Cele mai scăzute temperaturi vor fi în cursul dimineții de miercuri (temperaturi minime: 11-17 grade).

Al doilea interval 15-18 septembrie 2016 (de joi până duminică)

Vremea va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi variabil. Joi și vineri după-amiază izolat vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura aerului va fluctua ușor de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 25-31 de grade. Temperaturi minime: 10-18 grade.

Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de sâmbătă (17 septembrie) (maxime: 25-31 de grade), iar valorile cele mai scăzute în dimineața de sâmbătă (17 septembrie) (minime: 10-15 grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (12-18 septembrie 2016)

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme ușor mai caldă decât în mod obişnuit în primele 5 zile, mai ales în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 și 25°C, valori mai ridicate cu 1-5°C, în raport cu mediile multianuale, la scara întregii regiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 18 și 26°C, limite optime continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile (rapiţă şi orz) înfiinţate până în prezent, respectiv germinare şi răsărire.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol al Olteniei. Gradul de aprovizionare cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare în nord-vestul Olteniei.

 Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal, în special pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, în sudul şi sud-estul regiunii, temperaturile maxime ridicate din aer şi sol, asociate cu seceta pedologică prelungită vor determina deprecierea stării de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate, ritmurile de coacere şi maturare fiind forţate.

Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor înregistra maturitatea deplină (30-100%) şi recoltarea pe aproape întreg teritoriul agricol, producţiile estimate fiind sub potenţialul biologic al soiurilor, îndeosebi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla la maturitatea ceară (80-100%) şi maturitatea deplină (50-100%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor continua lucrările de recoltare.

Cultura de sfeclă de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină.

La cartof vor predomina uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea, în toate bazine specializate.

În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor continua acumularea zaharurilor, maturarea rodului şi începutul coacerii lemnului, precum şi recoltarea fructelor.

Viţa de vie va parcurge acumularea zaharurilor în boabe şi coacerea acestora, totodată continuându-se lucrările de recoltare la soiurile de masă.

La rapiţa semănată până în prezent se vor semnala germinarea şi răsărirea, extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor agricole.

În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 19-26 septembrie 2016

Estimările actuale arată că:

Vremea se va menține predominant frumoasă în intervalul 19-25 septembrie, iar schimbarea vremii se va produce în data de 26 septembrie. Cerul va fi variabil.

În zilele de 19, 22 și 23 septembrie vor fi averse izolate mai ales la munte. În data de 26 septembrie vor fi averse locale.

Temperatura aerului va fluctua lent de la o zi la alta. Maximele termice vor fi cuprinse între 19 și 30 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în data de 21 septembrie cu maxime între 25 și 30 de grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 8 și 15 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în dimineţile de 19 și 20 septembrie (cu minime între 8 și 13 grade).

 

 

 

 

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

 

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan