DE ACTUALITATE

Vremea în Oltenia: 18-24 ianuarie 2016

Buletin Agrometeorologic realizat Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 18 – 24 ianuarie 2016

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 18 20 ianuarie 2016 (de luni până miercuri)

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Cerul va fi variabil. Luni și miercuri izolat va fulgui. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va scădea treptat de la o zi la alta. Temperaturi maxime: -8…+1 grad. Temperaturi minime: -20…-7 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în cursul dimineții de marți ( cu temperaturi min -20…-9 grade), iar cele mai ridicate lunii (cu temperaturi maxime -2…1 grad). Noaptea și dimineața în zonele joase va fi prezentă ceață.

Al doilea interval 21 24 ianuarie 2016 (de joi până duminică)

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Cerul va fi variabil în cea mai mare parte a intervalului. Joi izolat va fulgui. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: -6…+3 grade. Temperaturi minime: -19…-3 grade. Temperatura aerului va crește ușor începând din data de 24 ianuarie. Noaptea și dimineața în zonele joase va fi prezentă ceața.

Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (maxime -3…+3 grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de sâmbătă 23 ianuarie (minime -19…-8 grade). Noaptea și dimineața izolat în zonele joase se va produce ceață.

 Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (pentru 18 – 24 ianuarie 2016)

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între  -12…-1°C, abaterile termice negative fiind de 1…6°C, în cea mai mare parte a regiunii. Se va produce îngheț la sol care se va menține pe tot parcursul săptămânii. În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al Olteniei. În aceste condiţii, speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în continuare în starea de repaus vegetativ.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 25 ianuarie 1 februarie 2016

Estimările actuale arată că:

Vremea va fi apropiată de normalul termic.

– Cerul va fi variabil în cea mai mare parte a intervalului și temporar acoperit în data de 30 ianuarie când pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ninsoare și lapoviță. În data de 1 februarie izolat va fulgui. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maxime termice între -4 și +4 grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între -7 și 0 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra datele de 29, 30 și 31 ianuarie 2016 (-1…4 grade). Cele mai scăzute valori vor fi în dimineţile de 26 și 27 ianuarie (cu minime între -7…-2 grade). În unele nopți și dimineți izolat în zonele joase se va produce ceață.

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: