DE ACTUALITATE

Vremea în Oltenia: 4-10 aprilie 2016

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 4-10 aprilie 

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: vremea se va menține mai caldă decât normalul termic. În cursul după-amiezelor de joi și vineri izolat vor fi condiții de ploaie slabă. Ploi slabe izolat vor fi sâmbătă după-amiază.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 4-6 aprilie 2016 (de luni până miercuri)

Vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 18…+28 grade. Temperaturi minime: 5…+14 grade. Cele mai ridicate valori vor fi miercuri (cu temperaturi maxime 22…28 grade), iar cele mai scăzute în cursul dimineții de luni (4 aprilie) (cu temperaturi minime 3…8 grade).

Al doilea interval 7-10 aprilie 2016 (de joi până duminică)

Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic, deși temperatura aerului va scădea lent. Cerul va fi variabil. În cursul după-amiezelor de joi și vineri izolat vor fi condiții de ploaie slabă. Ploi slabe izolat vor fi sâmbătă după-amiază. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 10…28 de grade. Temperaturi minime: 6…+16 grade.

Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (7 aprilie) (maxime 22…28 de grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de 11 aprilie (min 2…+7 grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (4-10 aprilie)

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât normalul termic. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12…20°C, abaterile termice pozitive fiind de 2…8°C. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori favorabile pentru efectuarea semănatului la culturile de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor incipiente la cele înfiinţate în prima urgenţă (lucernă, borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, etc.).

Rezerva de umiditate, în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a Olteniei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toată Oltenia. În aceste condiţii, la viţa de vie va continua umflarea mugurilor, iar la pomii fructiferi va continua dezvoltarea mugurilor, înfrunzirea și faza de înflorire la unele specii de pomi.

În culturile de toamnă fazele de vegetație vor continua în bune condiţii.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 11-18 aprilie 2016

Estimările actuale arată că:

vremea se va răci, dar va rămâne apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar noros în intervalul 12-18 aprilie când va ploua pe arii relativ extinse și variabil în celelalte zile. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maxime termice între 7 – 18 grade. Cele mai ridicate valori vor fi în datele de 11 și 12 aprilie cu maxime între 12-18 grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între 2…8 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în dimineţile de 12, 13 și 16 aprilie (cu minime între 2…7 grade). În unele nopți și dimineți izolat în zonele joase se va produce ceață.

 

 DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

 

Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: