DE ACTUALITATE

Vremea in Oltenia

Prognoza meteo in Oltenia in intervalul 18 – 24 mai.

Împarte cu prietenii tăi

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: Vremea va fi schimbătoare și apropiată de normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 18 – 20 mai 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi variabil. Izolat în cursul după-amiezelor, mai ales la deal și la munte, vor cădea ploi care vor avea şi caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 23…29 de grade. Temp. min. 8…16 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de marți (24… 29 de grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de miercuri (8…15 grade).

 

Al doilea interval 21 – 24 mai 2015 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea se va răci treptat. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Cerul va fi variabil Joi și temporar noros de vineri până duminică. Vineri local vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice. Sâmbătă și duminică aversele de ploaie vor fi pe arii relativ extinse. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări izolate în unele intervale de timp. Temp. Max: 15…27 de grade. Temp. min. 6…16 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (22…27 de grade), iar valorile cele mai scăzute în dimineața de duminică 24 mai (6…11 grade).

 

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (pentru 18 – 24 mai 2015)

Vremea va fi normală sub aspect termic pe întreg teritoriul agricol al Olteniei. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 15…20°C, limite apropiate de mediile climatologice. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 17…24°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire, apariţia primelor frunze la culturile prășitoare înființate în epoca optimă.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare. Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în majoritatea zonelor de cultură. În, sudul Olteniei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura pe ansamblu normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile înfiinţate tardiv şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) își vor definitiva înfrăţirea (100%), aflându-se predominant la alungirea paiului (10-100%), precum și „burduf” şi înspicare (10-50%). Rapiţa va înregistra înflorirea (20-100%) şi începutul formării silicvelor și a boabelor în silicve (10-70%). Sub aspect fenologic, floarea-soarelui și porumbul își vor continua germinarea (80-100%), răsărirea (30-100%) și formarea primei perechi de frunze (10-70%). Sfecla de zahăr va parcurge germinarea (70-100%), răsărirea (10-100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-80%) iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (10-100%) şi local, formarea primelor frunze adevărate (10-40%). În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi se vor afla la înfrunzire, creştere a lăstarilor/rodului. La viţa de vie se va semnala dezmugurirea şi înfrunzirea, creșterea lăstarilor, precum și înflorirea. În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon (semănat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc) se vor desfăşura în condiţii bune.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

-Aplicarea de îngrăşăminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la culturile de toamnă;

-Lucrări de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp; – — -Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

 

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 25 mai  – 1 iunie 2015 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Estimările actuale arată că: Vremea se va menține apropiată de normalul termic. Începând cu data de 26 mai, local în cursul după-amiezelor, mai ales la deal și la munte se vor semnala averse de ploaie.

            Maxime termice între 18…29 de grade și minime între 7 și 14 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra data de 30 mai ( între 24 – 29 de grade), iar cele mai scăzute în dimineața de 26 mai (7…12 grade).

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Prognoza meteo

Cum va fi vremea astăzi în Oltenia.

Închide