DE ACTUALITATE

Vremea în Oltenia: 7-13 martie 2016

Estimări 14-21 martie 2016

Împarte cu prietenii tăi

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 7-13 martie 2016

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic și va fi schimbătoare. Va ploua pe arii extinse în noaptea de luni/marți, în noaptea de miercuri/joi și joi; ploi locale în prima parte a zilei de marți și vineri în prima parte a zilei; ploi izolate sâmbătă și duminică.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 7-9 martie 2016 (de luni până miercuri)

Vremea va fi mai caldă decât normalul termic și schimbătoare. Cerul va fi temporar acoperit în noaptea de luni/marți, și noaptea de miercuri/joi când pe arii extinse va ploua. În prima parte a zilei de marți local va ploua. Izolat, cantitățile de precipitații vor fi importante. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări izolate. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime:  8…+20 de grade. Temperaturi minime: 1…+9 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în cursul dimineții de miercuri (cu temperaturi minime 1…5 grade), iar cele mai ridicate luni (cu temperaturi maxime 15…20 de grade). Noaptea și dimineața în zonele joase izolat va fi prezentă ceața.

Al doilea interval 10-13 martie 2016 (de joi până duminică)

Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic, deşi temperatura aerului va scădea. Cerul va fi temporar noros. Pe arii exinse va ploua joi și în noaptea de joi/vineri, iar vineri va ploua local în prima parte a zilei. Izolat, cantitățile de precipitații vor fi importante. Sâmbătă și duminică va ploua izolat. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Temperaturi maxime: 8…16 grade. Temperaturi minime: 1…+7 grade. Noaptea și dimineața în zonele joase va fi prezentă ceața.

Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de duminică (maxime 11…16 grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de vineri (minime 1…+6 grade). Noaptea și dimineața izolat în zonele joase se va produce ceață.

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (7-13 martie 2016)

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât normalul termic. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 6…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 4…9°C, la nivelul întregului teritoriu agricol al Olteniei.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al Olteniei. În aceste condiţii, viţa de vie se vor afla în continuare în starea de repaus vegetativ, iar la pomii fructiferi va continua dezvoltarea mugurilor, iar la speciile timpurii izolat se va semnala apariția florilor. În culturile de toamnă fazele de vegetație vor continua.

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 14-21 martie 2016

Estimările actuale arată că:

vremea se va răci accentuat față de această săptămână, dar va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar acoperit în unele intervale de timp. Pe arii extinse va ploua în intervalele 15 – 16.III. și 20-21 martie, local în data de 14 și izolat în datele de 17 și 19 martie. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Maxime termice între 0 – 10 grade. Cele mai ridicate valori vor fi în data de 14 martie cu maxime între 5-10 grade. Minimele de temperatură vor fi cuprinse între -5…4 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în dimineaţa de 18 martie (cu minime între -5…0 grade). În unele nopți și dimineți izolat în zonele joase se va produce ceață.

 

DETALII AGRO PE PAGINILE DE INTERNET ANM ȘI RADIO OLTENIA

 Buletin agrometeorologic realizat de Ion Marinică şi Victor Viorel Vătămanu

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
6 MARTIE – DE DRAGOSTE CU FLOAREA CODRULUI

6 Martie - De dragoste cu floarea codrului. Text și lectură: Gabriela Rusu-Păsărin. Sursa foto: www.wikipedia.com

Închide