Connect with us

Regional

Vremea in Oltenia

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 4 – 11 iunie 2015

Published

on

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi caldă și în general frumoasă în cea mai mare parte a intervalului. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză: variabil

Primul interval 4 – 7 iunie 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea se va răcori începând de vineri și va fi schimbătoare. Cerul va fi temporar noros joi și vineri când local, mai ales după-amiaza, vor cădea averse însoțite de descărcări electrice. Vineri, sâmbătă și duminică cerul variabil, iar aversele cu totul izolate la deal și la munte. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va fluctua ușor de la o zi la alta. Temp. Max: 24…33 de grade. Temp. min. 10…18 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de joi (28… 33 de grade, iar în celelalte zile între 24-30 de grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de duminică (10…15 grade).

Al doilea interval 8– 11 iunie 2015 (de luni până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va fi se va încalzi treptat și va fi frumoasă. Temperatura aerului va crește lent de la o zi la alta. Cerul va fi variabil. Joi după-amiază, izolat vor cădea averse și se vor semnla descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări în timpul ploilor. Temp. Max: 23…32 de grade. Temp. min. 10…16 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de miercuri și joi (27…+32 de grade), iar valorile cele mai scăzute în dimnețile de luni și marți (10…15 grade).

Prognoza agrometerologică pentru Oltenia

În prima parte a perioadei începând de vineri, va predomina o vreme în general normală, după care se va produce o încălzire treptată în evoluţia regimului termic. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15…20°C în primele zile ale intervalului, limite apropiate de mediile multianuale şi 18…23°C spre sfârşitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm rezerva de umiditate va înregistra deficite de apă, local în estul Olteniei, seceta pedologică fiind moderată. În cea mai mare parte a Olteniei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim. La cultura de porumb în stratul de sol 0-50 cm, gradul de aprovizionare cu apă va înregistra deficite de apă (seceta pedologică moderată) se va semnala izolat în sud-vestul Olteniei. Pe suprafeţe extinse din Oltenia, rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfășura normal în majoritatea zonelor de cultură, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor fiind mai intense pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În general, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive și pe terenurile unde se mențin deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă. Cerealierele de toamnă (orz și grâu) se vor afla predominant la alungirea paiului (80-100%), înspicare și înflorire (10-100%), iar în semănăturile efectuate în epoca optimă se va înregistra maturitatea în lapte(10-40%). Rapița își va continua înflorirea (70-100%), formarea silicvelor și a boabelor în silicve (20-100%), starea de vegetație a plantelor fiind în general bună și medie. La floarea-soarelui și porumb se va semnala răsărirea (50-100%), apariția frunzei a treia (10-100%), precum și înfrunzirea (5-13 frunze). În funcție de data semănatului, sfecla de zahăr va parcurge răsărirea (40 – 100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (6-14 frunze), iar la cartoful pentru consum se vor semnala fazele de încolţire (70-100%), înfrunzire (4-10 frunze) şi formarea lăstarilor laterali (10-100%). În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la soiurile timpurii de cireş se va putea semnala coacerea fructelor și recoltarea acestora. Vița de vie își va continua fazele de înfrunzire, creșterea lăstarilor, apariția inflorescențelor și înflorirea, la nivelul întregii regiuni. Lucrările agricole (fertilizări, erbicidări, prașile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în general normal, cu excepția zilelor cu precipitații.

RECOMANDARI DE SPECIALITATE

– Combaterea bolilor și dăunătorilor în culturile de câmp;

– Lucrări agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale);

– Fertilizarea fazială la culturile de toamnă;

– Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.