DE ACTUALITATE

Ziua Culturii Naţionale (audio)

Este Ziua Culturii Naţionale sărbătorită, de ziua de naştere a celui mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu, prin numeroase evenimente organizate în ţară, dar şi în mari capitale europene. O sesiune festivă va avea loc în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea preşedintelui, Klaus Iohannis. Manifestarea este moderată de academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. El a vorbit şi la RRA despre semnificaţia acestei zile şi despre importanţa promovării culturii naţionale. Salvarea vine din educaţie, iar educaţie fără cultură nu se poate, a spus preşedintele Academiei într-un interviu realizat de Ruxandra Săraru:


La evenimentul de la Ateneul Român vor susţine prelegeri mai mulţi academicieni, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel şi miniştrii Educaţiei şi Culturii, Ecaterina Andronescu şi Valer Daniel Breaz. Ziua Culturii Naţionale este marcată din 2010, în 15 ianuarie. Este o sărbătoare propusă de Academia Română pentru a aduce un omagiu memoriei celui mai mare poet al românilor şi totodată propune ca temă de reflecţie rolul pe care cultura îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale, în condiţiile diversităţii europene.

Tot de Ziua Culturii Naţionale, Academia Română lansează aplicaţia „Mihai Eminescu, întreaga operă”, ce va fi disponibilă gratuit pentru telefoanele inteligente. Astfel întreaga operă a poetului naţional va fi accesibilă de pe telefoanele mobile, iar Academia subliniază că prin acest proiect şi-a asumat „urgenţa refacerii punţilor dintre marii întemeietori ai culturii române moderne şi societate”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: