Connect with us

Evenimente

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

La nivel mondial, una din trei femei a fost supusă violenței sau abuzată sexual cu premeditare

Published

on

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme, se arată pe site-ul oficial al ONU.

Cele 16 zile cuprinse între 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și 10 decembrie, Ziua drepturilor omului, reprezintă perioada campaniei ”Împreună pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor”, inițiată de ONU.

Violența împotriva femeilor și fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colț al lumii, efectul real și dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, pacea și securitatea în lume. Comunitatea internațională și societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanțe atenuante pentru violența împotriva femeilor și fetelor. Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal și un fapt inacceptabil. În 1979 a fost adoptată Convenția ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, principalul instrument internațional al drepturilor femeilor și fetelor.

Convenția, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferințelor internaționale, statuează drepturile femeilor și fetelor la o viață fără violență.

La nivel mondial, una din trei femei a fost supusă violenței sau abuzată sexual cu premeditare pe perioada vieții, mai ales în țări în care violența domestică nu este consideră o crimă. Tot, la nivel mondial, peste 700 de milioane de femei-copil s-au căsătorit, dintre care 250 de milioane s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 15 ani, potrivit statisticilor Națiunilor Unite. Violența împotriva femeii omoară mai multe femei decât accidentele rutiere și malaria împreună, conform estimărilor Băncii Mondiale. O cincime dintre femei declară că au fost abuzate sexual înainte de vârsta de 15 ani, aproape 70% dintre victime au fost ucise chiar de către partenerii lor de viață, arată Organizația Mondială a Sănătății. În România, situația este la fel de îngrijorătoare: una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de partenerul de viață.