DE ACTUALITATE

Ziua naţională a Franței marcată dramatic (audio)

Preşedintele Hollande a anunţat o serie de măsuri.

Împarte cu prietenii tăi

Cel puţin 80 de oameni au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi în oraşul Nisa din sudul Franţei, după ce un camion a intrat în plin în mulţimea care asistase la focurile de artificii de ziua naţională. Printre victime sunt copii şi numeroşi cetăţeni străini, Nisa şi Coasta de Azur fiind una din cele mai aglomerate zone turistice din ţară. Şoferul a fost omorât de poliţie, iar autorităţile vorbesc de caracterul terorist al atacului. Preşedintele Hollande a anunţat o serie de măsuri printre care prelungirea stării de urgenţă, decretată după atentatele de la Paris şi activarea rezerviştilor în ajutorul poliţiei şi jandarmeriei.


Preşedintele Franţei şi premierul au participat la celula de criză activată la Paris.

Consiliul de securitate al ONU a condamnat cu cea mai mare fermitate ceea ce numeşte atacul terorist laş şi barbar de la Nisa, iar preşedintele american, Barack Obama şi-a exprimat solidaritatea cu Franţa, cel mai vechi aliat al Statelor Unite. Liderii Uniunii Eurpene aflaţi la o reuniune internaţională în Mongolia s-au declarat revoltaţi de noul atac care loveşte Franţa. Premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat solidaritatea şi a transmis condoleanţe poporului francez, după atacul terorist de azi-noapte, de la Nisa. Într-un mesaj postat în această dimineaţă pe internet, Dacian Cioloş a scris că bucuria sărbătorii naţionale s-a transformat în dramă, iar poporul francez a fost încercat încă o dată de un atentat de o violenţă incalificabilă, de o barbarie oarbă. Rămânem solidari împotriva urei şi a violenţei, şi-a încheiat Premierul, în limba franceză, mesajul. Dacian Cioloş participă, în Mongolia, la Summit-ul Uniunea Europeană-Asia. Evenimentul a debutat, de altfel cu un moment de reculegere păstrat de participanţi în memoria zecilor de victime de la Nisa.

Ministerul Român de Externe a declanşat procedurile obişnuite în astfel de situaţii, monitorizează evoluţia, iar misiunile diplomatice româneşti de la Paris şi de la Marsilia sunt în legătură cu celulele de criză constituite de autorităţile franceze pentru a obţine date legate de circumstanţele producerii atacului şi de cetăţenia victimelor. O echipă din cadrul Consulatului General la Marsilia se deplasează de urgenţă pentru a oferi în caz de nevoie asistenţă consulară. Este disponibil, de asemenea, şi un număr de telefon de urgenţă la Consulat – 33 6 100.27.164. Cetăţenii români sau rudele acestora pot apela şi Ambasada României la Paris, iar autorităţile franceze au activat o linie verde de urgenţă: +33 49.372.22.22.

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Ziua mondială a abilităților tinerilor

Obiectivele acestui demers au avut în vedere realizarea unor condiții socio-economice mai bune pentru tinerii de astăzi.

Închide