DE ACTUALITATE

Ziua Planetei Pământ

Planeta Pământ este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pământ cât şi al Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ.

Ziua Internaţională a Mamei-Pământ este marcată de toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în 2009.

Marcată pentru prima dată în 1970, Ziua Planetei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. Din 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internaţional, în peste 140 de ţări.

În 2019, ONU propune obiective comune pentru zilele dedicate Pământului pornind de la tema „Mama-Pământ: Educaţia şi Schimbările Climatice”, sugestivă pentru misiunea de a lărgi şi diversifica mişcarea pentru mediu, la nivel mondial. Între obiective se află şi mobilizarea mai eficientă pentru a construi un mediu sănătos, durabil, prin combaterea schimbărilor climatice.

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa dezvoltării durabile la nivel global şi reprezintă doar unul dintre multele dezechilibre cauzate de acţiunile nesustenabile ale omenirii, cu implicaţii directe asupra generaţiilor viitoare.

Pământul cu ecosistemele sale reprezintă casa noastră. Pentru a obţine un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale şi de mediu ale generaţiilor prezente şi viitoare, este necesar să se promoveze o armonie cu natura la nivel planetar, se menţionează pe www.un.org.

Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice şi Acordul de la Paris încurajează cooperarea internaţională între părţi cu privire la educaţia privind schimbările climatice, formarea, conştientizarea opiniei publice, participarea populaţiei şi accesul acesteia la informaţie.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: