Connect with us

National

„Ziua portilor deschise” la ONRC

La Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a fost azi „Ziua porţilor deschise”, în cadrul căreia Directorul General al Instituţiei, Silvia Călin-Mihalcea, a prezentat o sinteză a activităţii de după 1989.

Published

on

                 Peste 2 milioane şi jumătate de firme şi persoane fizice autorizate au fost înregistrate în ultimii 25 de ani în România, peste 1 milion au fost radiate, iar durata medie de existenţă a unei afaceri, la nivel naţional, a fost de 9 ani şi 9 luni. La Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a fost azi „Ziua porţilor deschise”, în cadrul căreia Directorul General al Instituţiei, Silvia Călin-Mihalcea, a prezentat o sinteză a activităţii de după 1989. Profilul antreprenorului român, conform datelor ONRC este: bărbat, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani, din mediul urban, activ în domeniul comerţului, construcţiilor sau transporturilor. La sfârşitul lunii trecute, din numărul total de firme active, aproape 2 treimi erau societăţi cu răspundere limitată – aşa numitele SRL-uri, cu un singur asociat şi în medie 2 angajaţi.
Durata de înfiinţare a unei firme ar putea să scadă consistent în acest an. Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alin Lucian Antochi, a anunţat că instituţia lucrează la un proiect prin care timpul parcurs din momentul în care o persoană vine la Registrul Comerţului pentru a înregistra o societate şi până când primeşte actele de înregistrare a firmei să fie de doar 24 de ore. În prezent actele pot fi gata în 3 zile, iar scurtarea acestei durate ar fi un semnal pozitiv pentru mediul privat şi o invitaţie pentru cei care s-au gândit să deschidă o mică afacere, consideră Alin Lucian Antochi.