Connect with us

Fapt divers

La multi ani, Maria Ciobanu!

O zi speciala pentru o reprezentanta de seama a folclorului romanesc.

Published

on

Maria Ciobanu s-a nascut la data de 3 septembrie 1937 in comuna Rosiile, judetul Valcea.  Repertoriul său cuprinde peste 500 de piese: “Lie ciocârlie”, “Aurelu’ mamii”, “Vântul de vară mă bate”, “Lângă poarta am un tei”, “Cei mai frumoși ani ai mei”, “Ce n-aș de să fiu mică”, “Roata mare” si altele.

A urmat Scoala de Arta Populara din Bucuresti, iar debutul l-a avut in anul 1961, pe scena Ateneului Roman alaturi de Orchestra „Barbu Lautaru” a Filarmonicii „George Enescu”.

Interpreta a fost distinsa de doua ori cu premiul „Discul de Aur”, iar in 2002, presedintele Ion Iliescu i-a conferit Crucea Nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, pentru „crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala„.

In 2008, Mariei Ciobanu i-a fost oferit gradul de ambasador al Romaniei la ONU.

In data de 23 octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peles din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a Romaniei decoratia Ordinul Coroana Romaniei in grad de Cavaler cu ocazia celei de-a 93-a aniversari a Regelui Mihai I al Romaniei, decoratie inmanata de Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei.