Connect with us

Evenimente

E oficial: trei zile de doliu national

Guvernul a adoptat această hotărâre în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Published

on

RIPcolectiv copyPremierul Victor Ponta a ținut un moment de reculegere în ședința de Guvern după tragedia de la clubul Colectiv, unde 27 de persoane au murit și aproape 180 de persoane au fost grav rănite. „Înainte de a adopta hotărârea de Guvern prin care declarăm zilele de 31 octombrie și 1 -2 noiembrie zile de doliu național în memoria celor care și-au pierdut viața, vreau să transmit din tot sufletul toată solidaritatea și fac apel către toți oamenii politici să arătăm respect victimelor și să facem să evităm astfel de tragedii”, a declarat premierul.

Ponta a precizat că intervenția echipelor de urgență a avut loc la 11 minute după primul apel la 112. Totodată, premierul a mulţumit tuturor cadrelor medicale, celor de la SMURD și pompierilor care au reușit să salveze vieți. „Vreau să prezint în numele Guvernului același mesaj de solidaritate pentru cetățenii străini care au fost răniți sau și-au pierdut viața. Urmează să identificăm victimele și suntem în legătură cu țările respective”, a mai spus acesta.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că atât medicii, cât și paramedicii s-au mobilizat exemplar și au intervenit în cel mai scurt timp. „Trăim o tragedie. Zeci de tineri au murit și au suferit răni grave. Am fost azi-noapte cu Arafat și conducerea Ministerului de Interne și am coordonat activităție de intervenție. Pot să vă spun că pompierii și paramedicii s-au mobilizat exemplar” a declarat Oprea. El a subliniat faptul că primele intervenții au avut loc la 11 minute după primirea apelului, fiind activat planul roșu. Pe lângă mobilizarea angajaților din instituțiile medicale, foarte mulți cetățeni s-au oferit să doneze  sânge pentru a ajuta persoanele rănite, a mai precizat vicepremierul.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu național sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeași lege prevede că, în zilele de doliu național, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

Ultima dată când în România a fost decretat doliu național a fost ziua de 26 iunie 2013, în semn de respect față de cei 18 români care și-au pierdut viața în accidentul de autocar din Muntenegru. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 410 din 25 iunie 2013, prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată zi de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei şi pe pavilionul navelor. În baza aceleiași hotărâri, posturile naționale de radio și televiziune, dar și instituțiile de cultură își adaptau programul, iar toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru zilele de doliu urmau să fie amânate.