Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 20 noiembrie 2015

Published

on

Vineri, 20 noiembrie

Zile trecute – 323

Zile rămase -42

Soarele răsare – 07.18

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 16.44

 

Scorpion

 

Zodia – Scorpion

 

 

 

 

ortodox

Calendar ortodox – Înainteprăznuirea Intrării în Biserica a Maicii Domnului; Sf. Grigorie Decapolitul; Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, patriarhul Constantinopolului

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Grigore Decapolitul; Edmund, rege

 

 

 

Ziua Universala a Drepturilor Copilului

Ziua Universală a Drepturilor Copilului

 

 

 

 

 

Ziua Industrializarii AfriciiZiua Industrializării Africii

 

 

 

 

 

Fred AllenGândul zilei: Prima dată când am cântat în corul bisericii, două sute de oameni șiau schimbat religia.” (Fred Allen, născut Ioan Florența Sullivan, 31.05.1894-17.03.1956, actor de comedie american)

 

 

-284 –  Diocleţian este ales împărat.

-1224 – Prima menţiune a bisericii „Sf. Mihail” din Cisnădioara, (judeţul Sibiu), monument în stil romanic.

-1272 – Prinţul Edward devine rege al Angliei, după moartea tatălui său Henric al III-lea.

-1820 – Scufundarea vasului-balenieră „Essex”, în apele Americii Latine, după ce a fost lovit în mod repetat de un caşalot. Se presupune că acest eveniment ar fi inspirat capodopera lui Herman Melville, „Moby Dick”.

-1852 – Începe construcția clădirii Școlii Centrale din București, care se va numi „Pensionatul Domnesc de fete”. Din 1890, şcoala funcţionează în localul construit de arhitectul Ion Mincu, lângă Grădina Icoanei; după 1948 şi până în 1993 instituţia se va numi „Liceul Zoia Kosmodemianskaia”.

-1861 – Poarta Otomană emite „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei” care admitea unirea administrativă şi politică a Principatelor de la 24 ianuarie 1859, însă prevedea că unirea va înceta la sfârşitul domniei lui Al. I. Cuza.

-1916 – Primul Război Mondial: Guvernul României se retrage din Muntenia ocupată, la Iaşi, noua capitală a ţării.

-1917 – Are loc prima mare bătălie de tancuri la Cambrai, Franţa, unde aproape 400 de tancuri, atacând pe un front de 16 km, au străpuns apărarea trupelor germane.

-1917 – Ucraina este declarată republică.

-1922 – Conferinţa internaţională de la Lausanne, în problema strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Se discută şi semnează tratatul de pace cu Turcia, care recunoştea drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh. Insula nu mai există, fiind inundată la construirea barajului Porţile de Fier.

-1932 – Premiera românească, la Opera Română din București, a baletului „Iris” de Constantin C. Nottara, după premiera absolută a spectacolului la Opera din Moravska-Ostrava din Cehoslovacia, din 12 noiembrie 1931.

-1940 – Al Doilea Război Mondial:  România, Ungaria şi Slovacia se alătură Axei.

-1942 – Alaska Highway se deschide oficial. Construcția drumului a fost accelerată după atacul japonez de la Pearl Harbor.

-1945 – Procesele de la Nürnberg: Încep la Palatul de Justiție de la Nürnberg procesele împotriva a 24 de foști lideri germani, pentru crime de război.

-1947 – Prinţesa Elisabeta (viitoarea regină Elisabeta a II-a) s-a căsătorit cu ducele de Ediburgh, Philip Mountbatten.

-1952 – Rudolf Slánský, secretarul general al Partidului Cehoslovac şi alți 13 lideri comunişti sau funcţionari de rang înalt au fost acuzaţi și condamnaţi că ar fi participat la o conspiraţie troţkisto-titoisto-sionistă. Procesul a fost orchestrat la ordinul Moscovei prin intermediul consilierilor sovietici aflați în țară. Slánský va fi spânzurat la 3 decembrie 1952.

-1962 – Preşedintele american John F. Kennedy a acceptat să ridice blocada din Cuba.

-2003 – Michael Jackson este arestat sub acuzația de molestare a unui copil.

-2006 – Lui Mihail Sebastian i s-a conferit postum la München importantul premiu de carte „Geschwister Scholl” pe anul 2006, premiu ce este conferit în fiecare an începând din 1985 de către „Börsenverein des Deutschen Buchhandels”.