Connect with us

Fapt divers

9 Martie: Sfinţii 40 de Mucenici

Tradiții și obiceiuri: Astazi se aprin­de focul echinoctial de Mucenici, numit si Focul Sfintilor.

Published

on

Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte. In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Dupa ce plugul era trecut prin foc de catre fierarul (faurul) satului, era reparat, curatat si purificat iar intre plugari se incheiau intelegeri pentru intovarasire la arat, in dimineata acestei zile plugul era scos in fata casei in mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sarbatorilor de primavara, presarat cu numeroase obiceiuri.

Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44.

muceniciPotrivit traditiei populare, in aceasta zi, femeile fac mucenici in forma de opturi. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac și apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă numai că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

In fiecare an, pe 9 martie, se aprin­de focul echinoctial de Mucenici, numit si Focul Sfintilor. Acesta „arde” anotimpul cel vechi si im­ba­tra­nit, pentru a-l face sa renasca pe cel nou, aducator de vigoare si viata. Copiii sar peste focurile aprinse in fiecare ograda, pentru a fi feriti de boli, femeile presara cenusa in gospodarie, formand un cerc protector impotriva serpilor, barbatii intretin flacarile cat mai mult timp, cu credinta ca, astfel, ii incalzesc pe cei 40 de Mucenici, potrivit jurnalul.ro.

Astazi are loc si „retezatul stupilor”, adica se scot stupii afara, se cu­ra­ta fagurii si se recolteaza mierea, fo­losita acum in scop ceremonial. Din ea se prepara fel de fel de leacuri ba­besti.

Ziua mucenicilor era si un prilej de prognozare a vremii. Se considera ca daca ploua in aceasta zi, va ploua si de Paste; daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor; daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lunga.

Astazi, dintre toate practicile stravechi, mai persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfintisori” sau „mucenici”, iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu.

 

ULTIMA ORĂ

Sport14 ore ago

Programul etapei a 8-a din SuperLiga: Derby-ul CFR Cluj – Rapid pe 5 Mai, Universitatea Craiova – FCSB încheie runda

Începând cu data de 3 mai, etapa a 8-a din play-off-ul și play-out-ul SuperLigii va debuta cu duelul între Farul...

Sport14 ore ago

Universitatea Craiova câștigă dramatic împotriva Rapidului în etapa a șaptea a play-off-ului Super Ligii de fotbal

Universitatea Craiova a reușit o victorie impresionantă în deplasare împotriva echipei Rapid, marcând un scor de 2-1 în timpul adițional...

Regional15 ore ago

Craiova: Punct de comercializare și sacrificare a mieilor, la Piața Chiriac (Reportaj)

Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac este deschis până sâmbătă, 4 mai și funcționează  pe aceleaşi...

National15 ore ago

Recomandările ANPC pentru perioada 1 Mai – Sărbătorile de Paști

Pregătirile pentru ziua de 1 Mai și sărbătorile pascale reprezintă un moment de vârf pentru activitățile comerciale, de aceea Autoritatea...

Regional15 ore ago

Echipamente de ultimă generație pentru polițiștii și jandarmii vâlceni

Astăzi, 30 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vâlcea au primit noi echipamente,...

Regional15 ore ago

Mehedinți: Jandarmii vor fi la datorie pe perioada minivacanței de Ziua Internațională a Muncii și Sărbătorile Pascale

Peste 250 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinți, alături de celelalte structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne...

Regional15 ore ago

Liceul Teologic Adventist Craiova găzduiește Olimpiada Națională de Religie Cultul Adventist de Ziua a Șaptea

În perioada 8-12 mai 2024, Liceul Teologic Adventist din Craiova va fi gazda celei de-a II-a ediții a Olimpiadei Naționale...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON