Connect with us

International

Trump: „NATO este invechit!”

In prezent, NATO este prost echipat pentru a lupta impotriva terorismului si produce costuri prea mari pentru Statele Unite, considera Trump.

Published

on

Trump si-a intensificat criticile la adresa NATO, cerand o ‘reajustare’ a Aliantei in contextul luptei antiteroriste, semnaland ca ar putea permite Japoniei si Coreii de Sud sa-si construiasca propriile arme nucleare pentru a nu mai depinde de SUA.

 

Presedintele Barack Obama va fi gazda summitului de securitate nucleara ce va avea loc joi si vineri la Washington si la care vor fi prezente 56 de delegatii.

Chiar daca in centrul reuniunii se va afla prevenirea terorismului nuclear, punctele de vedere ale lui Donald Trump ar putea constitui de asemenea un subiect de discutie, mai ales in culisele summitului.

‘NATO este invechit’, a afirmat Trump intr-un interviu acordat duminica postului ABC, insistand ca Alianta Nord-Atlantica a fost creata intr-o epoca diferita, cand principala amenintare pentru Occident era Uniunea Sovietica.

In prezent, NATO este prost echipat pentru a lupta impotriva terorismului si produce costuri prea mari pentru Statele Unite, considera Trump.

‘Ar trebui sa reajustam NATO (…) el poate fi redus si poate fi reconfigurat; ii poti spune NATO, dar va fi modificat’, a declarat miliardarul american.

La 21 martie, el afirma ca SUA ar trebui sa-si reduca sprijinul financiar fata de Alianta, creata in 1949 dupa Al Doilea Razboi Mondial si devenita un bastion impotriva expansiunii sovietice.

Rusia nu va lua parte la summitul nuclear de la Washington, in schimb China va fi reprezentata de presedintele Xi Jinping.

Presedintele american Obama a declarat deja ca SUA vor reevalua eforturile internationale de lupta impotriva Statului Islamic in urma atentatelor de martea trecuta de la Bruxelles.