Connect with us

Evenimente

Proteste la Guvern pentru sustinerea ministrului demisionar al culturii

La proteste a participat si Tudor Chirila, solistul trupei Vama, care i-a adresat cateva intrebari premierului Dacian Ciolos.

Published

on

Aproximativ 150 de oameni s-au adunat în faţa Guvernului ca să-şi arate susţinerea pentru Vlad Alexandrescu, care a demisonat miercuri din funcţia de ministru al Culturii. Premierul Dacian Cioloş a ieşit din Guvern şi a vorbit cu susţinătorii lui Vlad Alexandrescu.

protest_vlad_alexandrescu_dacian_ciolos_facebook

Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia pe Facebook, după ce premierul Dacian Cioloș i-a cerut sa renunțe la funcție în urma modalității în care a tratat situația de la Opera Română.

„Domnule Prim-Ministru,

În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea.”, așa începe scrisoare de demisie a lui Vlad Alexandrescu.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș i-a răspuns tot pe Facebook: „Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, şi-a depus mandatul astăzi cu speranța că gestul său va contribui la detensionarea situației de la Opera Națională. Din păcate, un șir de decizii grele și tensiuni acumulate de-a lungul timpului au făcut ca procesul de reformă pe care Vlad l-a încercat la Operă să nu meargă în direcția pe care am dorit-o cu toții. (…) De asemenea, vreau să-l rog să continue să ne sprijine într-un alt proiect pe care l-a lansat și care trebuie să meargă înainte: subscripția publică pentru achiziția Cumințeniei Pământului.”

11428487_921633614567644_9052159300605413361_n

La proteste a fost prezent si Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, care și-a exprimat regretul pentru faptul că ministrului culturii i-a fost cerută demisia. Totodată, în timpul protestelor, Chirilă a avut oportunitatea de a-i adresa premierului Dacian Cioloș mai multe întrebări, printre care și o explicație asupra faptului că ar pune în balanță o viziune (coerentă) asupra reformei în cultură cu managementul unui caz particular (Opera), după cum declară și artistul, pe aceeași rețea de socializare:

„Îmi pare rău că ministrul Vlad Alexandrescu a cedat presiunilor și a demisionat. De fapt, mai corect formulat ar fi să spun că îmi pare rău că premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia. Îmi pare rău că prea puțini artiști l-au susținut în demersurile oneste care au avut ca scop reformarea diverselor sectoare culturale”.