Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 5 iunie 2016

Published

on

Duminică, 5 iunie 

Zile trecute – 156

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 210

Soarele răsare – 05.33

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 20.56

 

GemeniZodia – Gemeni

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Sfințit Dorotei, episcopul Tirului; Sf. Mc. Apolo şi Leonid

 

 

catolicCalendar catolic  – Sf. Bonifaciu, ep. m.

 

 

 

Ziua Mondiala a MediuluiZiua Mondială a Mediului (ONU) (din 1972)

 

 

 

DanemarcaDanemarca – Ziua Constituţiei

 

 

 

 

 

 

-8498 î.Hr. – După calcul începe Calendarul mayaș.

-1446 – Dieta Ungariei, întrunită la Rakos (lângă Buda), îl alege pe Iancu de Hunedoara ca guvernator al Ungariei în timpul minoratului regelui Ladislau Postumul.

-1461 – Are loc prima incursiune a lui Ştefan cel Mare în Transilvania, ca represalii asupra voievodului Sebastian Rozgony, pentru că îl luase la curtea sa pe Petru Aron (care părăsise Polonia în 1460).

-1723 – S-a născut Adam Smith, economistul scoţian care a scris volumul „Avuţia naţiunilor”, unde pune bazele economiei politice, ca ştiinţă.

-1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr, cărturar, iluminist român, întemeietorul, la Bucureşti, al primei şcoli cu predare în limba română – Şcoala de la Sfântul Sava.

-1859 – Naşterea actorului şi dramaturgului român Constantin I. Nottara.

-1873 – Moartea, la Heidelberg, a lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Ţărilor Române Unite.

-1898 – S-a născut Federico Garcia Lorca, cel mai important poet spaniol al acestui secol, asasinat de către regalişti în 1938 pentru convingerile sale democratice.

-1912 – S-a născut Eminenţa Sa Cardinalul Alexandru Todea. A fost episcop greco-catolic, ales în clandestinitate, în 1984, la conducerea Bisericii Române Unite cu Roma, deţinut politic, numit Cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1991. Membru de onoare al Academiei Române.

-1935 – Corneliu Zelea Codreanu înființează Partidul „Totul pentru Țară”, expresia politică a Mișcării Legionare

-1937 – Lucian Blaga a rostit discursul de recepție la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc”

-1944 – Al Doilea Război Mondial: mai mult de 1000 de bombardiere britanice aruncă 5000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.

-1944 – Cafeneaua Goundre din oraşul Benouville, de lângă Canalul Mânecii, este primul loc eliberat de aliaţi de sub ocupaţia nazistă înainte de marea debarcare din 6 iunie.

-1947 – A fost făcut public planul Marshall, de către George Marshall, senator de stat al SUA, de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al Doilea Război Mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

-1968 – Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, este împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, California, de către Sirhan Sirhan.

-1970 – Prima expoziție retrospectivă a lui Constantin Brâncuși, în Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.

-1973 – Ilie Năstase a câştigat Turneul de Tenis de la Roland Garros.

-1975 – Canalul Suez se redeschide traficului internațional (închis în urma războiului de șase zile), iar Egiptul preia controlul celor două maluri

-1983 – Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial la săritura în lungime – 7,43 m.

-2002 – La Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu ” din București a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intrevenție chirurgicală constând în explantarea cordului pacientului, repararea și redimensionarea în afara corpului pacientului și reimplantarea sa.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan