Connect with us

Evenimente

Artă și Meșteșug în Țara Oltului de Jos

Acest demers expoziţional constituie o invitaţie la un alt fel de lectură a satului românesc încifrat de-a lungul veacurilor în creațiile culturii populare.

Published

on

În data de 18 mai 2017, ora 17:00, la Muzeul Judeţean Olt din Slatina, str. Ana Ipătescu nr.1, va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Artă și meșteșug în Țara Oltului de Jos”.

Meșteșugurile tradiționale reprezintă azi unul dintre ultimii „martori„ – cum se spune în arheologie – ai unei vaste etape din istoria societății și a civilizației umane. În lunga istorie a meșteșugurilor, omul a născocit tot felul de unelte și procedee tehnice pentru  a-și ușura munca și a făuri bunuri de cultură materială și spirituală, satisfăcându-și astfel atât nevoile de trai cât și aspirația spre frumusețe.

Acest demers expoziţional constituie o invitaţie la un alt fel de lectură a satului românesc încifrat de-a lungul veacurilor în creațiile culturii populare. Expunerea este orientată spre re-cunoașterea meșteșugurilor tradiționale practicate pe teritoriul județului Olt: țesutul și cusutul, olăritul, încondeierea ouălor, prelucrarea lemnului.

Afis ZIM 2016-page-001

Printre piesele expuse se numără textile de interior, țesături, ceramică decorativă și rituală, obiecte din lemn. În economia expoziției un loc aparte îl au costumele populare de sărbătoare. Cu această ocazie publicul vizitator va avea ocazia să admire portul popular specific zonei etnografice Câmpia Boianului, foarte puțin prezent în expoziții până în prezent.