Connect with us

Evenimente

8 iunie: Ziua Mondiala a Oceanelor

Un număr tot mai mare de țări și organizații marchează această zi promovând ocrotirea oceanelor de pe planeta noastră și legătura noastră directă sau indirectă cu acestea.

Published

on

Ziua mondială a oceanelor sărbătorită, în fiecare an, la 8 iunie, are rolul de a mobiliza și de a uni populația globală în proiectul pentru gestionarea durabilă a Oceanului Mondial.

Cu fiecare ediție, un număr tot mai mare de țări și organizații marchează această zi promovând ocrotirea oceanelor de pe planeta noastră și legătura noastră directă sau indirectă cu acestea.

Această zi a fost inițiată la 8 iunie 1992, la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro. Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.

Deși apele oceanice nu reprezintă decât o miime din volumul total al planetei și cinci miimi din masa ei, ele acoperă o suprafață de 361 milioane de kmp, adică aproape de două ori și jumătate suprafața continentelor. Terra este deci pe drept numită ”planeta albastră”, iar oceanele joacă în viața ei un rol capital. Oceanul Planetar conține cea mai mare parte a hidrosferei, care echivalează cu 1.340 milioane kmc de apă (97,1 % din volumul hidrosferei).