Connect with us

National

Ministerul Energiei propune suspendarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pâna anul viitor

Calendarul de liberalizare presupune o creştere treptată a preţurilor.

Published

on

Ministerul Energiei propune suspendarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pâna pe 31 martie anul viitor. Un proiect de hotarâre de Guvern lansat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei prevede ca preţul gazelor din producţia internă pentru consumatorii casnici şi pentru producătorii de energie termică să rămână la nivelul de 60 de lei pe Mega-Watt-oră, cât este în prezent.

Dacă preţurile ar creşte aşa cum prevede calendarul, s-ar ajunge în situaţia paradoxală în care gazele din producţia internă ar fi mai scumpe decât cele din import – se arată în nota de fundamentare. Concret, preţul actual al gazelor naturale în Europa este foarte scăzut – în jur de 63 de lei pe Mega-Watt-oră – iar dacă etapa de liberalizare de la 1 iulie s-ar aplica, gazul românesc ar ajunge la 66 de lei.

Calendarul de liberalizare presupune o creştere treptată a preţurilor la consumatorii casnici, până se ajunge la nivelul celor de pe piaţa internaţională. Pentru consumatorii industriali piaţa este total liberalizată.