Connect with us

National

Semnal de alarmă al Alianţei Pacienţilor cronici: Medicamente vitale lipsesc de pe listele compensate şi gratuite

Pacienţii cu boli cronice reclamă şi birocraţia excesivă…

Published

on

Alianţa Pacienţilor cronici din România trage un semnal de alarmă. De pe listele compensate şi gratuite lipsesc medicamente vitale. Peste 20 de astfel de substanţe ar fi trebuit să fie încă de luna trecută aprobate de autorităţi. Preşedintele alianţei, Cezar Irimia, a declarat:


Pacienţii cu boli cronice reclamă şi birocraţia excesivă. Între anii 2014-2015 Curtea de Apel Bucureşti a obligat autorităţile responsabile prin 17 hotărâri judecătoreşti să asigure pacienţilor reclamanţi tratamentul gratuit cu medicamente inovative.

Pacientii cronici ar putea beneficia de medicamente noi compensate sau gratuite in cursul lunii august, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu. El a precizat ca Hotararea de Guvern privind aprobarea unor medicamente noi necesare unor tratamente oncologice a fost completata, fapt ce a dus la intarzierea aprobarii acesteia. Laurentiu Colintineanu sustine ca se cauta solutii de optimizare a avizarii interministeriale a medicamentelor:


Precizarile ministerului sanatatii vin in urma sesizarii facute de Alianta Pacientilor Cronici din Romania, care a prezentat cazul unui pacient, bolnav de cancer, ce a decedat din cauza lipsei unui medicament.