Connect with us

Evenimente

Discurs la Strasbourg (audio)

În primul său discurs din Parlamentul european, preşedintele francez a pledat pentru apărarea democraţiei

Published

on

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a făcut apel la solidaritatea Uniunii Europene în faţa naţionalismului şi a populismului. În primul său discurs din Parlamentul european, preşedintele francez a pledat pentru apărarea democraţiei în faţa tentaţiei autoritarismului care ameninţă Europa. Emmanuel Macron a vorbit despre o suveranitate europeană reinventată, care s-o completeze pe cea a statelor, fără să o substituie. În opinia preşedintelui francez, această nouă suveranitate ar avea ca piloni de bază – securitatea şi apărarea, comerţul, mediul, energia şi informatizarea. Trimisul Radio România la Strasbourg, Cristina Ghelasie relatează



Germania, principalul partener european al Franţei a primit cu rezerve propunerea repetată ieri la Strasbourg de preşedintele Macron pentru crearea bugetului european unic şi instituirea unui ministru de finanaţe pentru zona euro. Cancelarul Angela Merkel a promis însă că va ajunge la un numitor comun cu preşedintele francez, pe care-l primeşte mâine la Berlin, în privinţa reformelor „pentru o Europă nouă şi temerară nu numai în zona euro.


Potrivit corespondentului Vlad Drăghicescu, conservatorii germani cred că propunerile financiare ale preşedintelui francez, presupun riscuri pe care Berlinul nu ar trebui să şi le asume, în special din cauza diferenţelor dintre ţările Uniunii în problema rigorii bugetare şi a stabilităţii sistemului bancar.