Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 8 septembrie 2018

Published

on

Sâmbătă, 8 septembrie

Zile trecute – 250

 

 

 

 

 

Zile rămase – 115

Soarele răsare – 06.47

 

 

 

 

Soarele apune – 19.39

Zodia – Fecioară

 

 

 

 

Calendar ortodox – Nașterea Maicii Domnului (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sfintei Cruci)

 

 

Calendar catolic – Nașterea Sf. Fecioare Maria; Sf. Toma din Villanova, ep.

 

 

 

România – Ziua Petrolistului. Sărbătorită începând cu anul 1990, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom, Ziua petrolistului se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliștilor. Această zi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracție, prelucrarea și cercetarea petrolului.  

 

 

Ziua Internațională a Alfabetizării; se marchează din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului desfășurat la Teheran, în septembrie 1965.

 

 

 

 

-1504- David, o sculptură din marmură realizată de Michelangelo Buonarroti și care îl înfățișează pe regele David dezbrăcat, a fost dezvelită la Florența.

-1636 – Este fondată Universitatea Harvard, cea mai veche din SUA. Poartă numele preotului John Harvard, care a investit în ea cei mai mulți bani  (pe vremea aceea); a lăsat prin testament câteva sute de cărți care să formeze baza Bibliotecii Universității și câteva sute de lire sterline.

-1866 – S-a născut George Coşbuc, poet, membru al Academiei Române; publicist (revista „Semănătorul”, „Viaţa Literară”); traducător: „Odiseea”, „Eneida”, „Divina Comedie”; poezii: „Nunta Zamfirei”, „Noi vrem pământ!”, „ Trei, Doamne, şi toţi trei”, „Paşa Hassan”, „Iarna pe uliţă” (m. 9 mai 1918).

-1888 – La Londra este găsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecătorul, Annie Chapman.

-1900 – Un uragan care a lovit orașul Galveston, Texas a făcut mai mult de 8 000 de victime umane.

-1930 – Compania americană 3M a început comercializarea benzii de scotch transparente.

-1941 – Începerea blocadei Leningradului, lichidată definitiv la 27 ianuarie 1944.

-1954 – Americanul Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei; la  12 aprilie 1955, vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.

-1959 – România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS); Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960).

-1966 – Primul episod al serialului științifico-fantastic de televiziune „Star Trek” a fost difuzat la televiziunea americană NBC.

-1975 – Ia ființă compania de transport aerian LAR (Liniile Aeriene Române).

-1991 – În urma unui referendum, Republica Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia.

-1994 – Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher și a cancelarului german, Helmut Kohl.  

-1994 – Un Boeing 737 cu 132 de oameni la bord, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul internațional Pittsburgh; n-au fost supraviețuitori.

-2004 – Nava spațială Genesis”, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, s-a prăbușit în Utah pentru că nu s-a deschis parașuta de frânare.

-2004 – A încetat din viaţă cântăreţul Dan Spătaru, în urma unui stop cardiac: „Trecea fanfara militară”, „Mi-ai furat inima”, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Măicuţă, îţi mulţumesc” (n. 2 octombrie 1939).

-2009 – La 74 de ani de la primele autoturisme Ford produse în România (București, Floreasca), noua uzină de la Craiova a început producția de serie cu o autoutilitară de clasă medie, Ford Connect”.

 

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici

 

 

 

ULTIMA ORĂ

Regional58 de minute ago

Craiova: spațiu imersiv dedicat operelor lui William Shakespeare

Regionalo oră ago

Restricțiile de circulație pentru desfășurarea Festivalul Internațional Shakespeare în Craiova

Primăria Municipiului Craiova anunţă că, pentru desfășurarea manifestărilor organizate cu ocazia Festivalului Internațional Shakespeare, vor fi instituite restricții de circulație...

Alegeri 20243 ore ago

Agenda electorală – 14 mai – Alegeri europarlamentare

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că eurodeputații formațiunii sale politice vor susține proiectele care vor îmbunătăți mecanismele de funcționare...

Regional3 ore ago

Târgul de carieră în IT – Jobs4IT 2024

                Universitatea din Craiova organizează vineri 17 mai, cea de-a V-a ediție a Jobs4IT. Târgul de carieră în IT se...

National3 ore ago

Sfaturile ANPC la achiziționarea legumelor și fructelor proaspete

În urma rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care...

Alegeri 20244 ore ago

Agenda electorală – 14 mai – Alegeri locale

Liberalii craioveni, împreună cu Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, au desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute,  activități de campanie...

Sport6 ore ago

Universitatea Craiova și Farul Constanța au încheiat la egalitate în Superliga de fotbal, iar play-off-ul se apropie de final

În penultima etapă a play-off-ului din Superliga de fotbal, meciul dintre Farul Constanța și Universitatea Craiova s-a încheiat la egalitate,...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON