Connect with us

Evenimente

Ziua Mondială a Păcii

„Politica bună este în slujba păcii”

Published

on

1 ianuarie – „Ziua Mondială a Păcii”, proclamată de Vatican în anul 1982; la începutul fiecărui an, cu prilejul acestei zile, Suveranul Pontif adresează un mesaj credincioșilor.

Ziua Mondială a Păcii este marcată anual la 1 ianuarie, fiind o sărbătoare instituită de Biserica Romano Catolică în anul 1967 şi este dedicată ideii de pace universală.
Ziua Mondială a Păcii a fost instituită de papa Paul al VI-lea (1963-1978), care a dorit ca această sărbătoare să fie marcată în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Ziua Mondială a Păcii a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967. De la prima celebrare, la 1 ianuarie 1968, mesajul Suveranului Pontif este transmis, în mod tradiţional, în această zi, tuturor miniştrilor de externe din lume, indicând totodată linia diplomatică a Sfântului Scaun în anul care tocmai începe.

Tema din 2019 pentru Ziua Internaţională a Păcii este „Politica bună este în slujba păcii”.

„Pace acestei case”: aceasta este urarea cu care papa Francisc păşeşte în noul an şi începe Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2019. „Pace acestei case” sunt cuvintele prin care Isus îi trimite pe apostoli în misiune şi casa despre care vorbeşte este „fiecare familie, comunitate, ţară, continent”, dar şi „casa noastră comună”, pe care Dumnezeu ne-o încredinţează cu grijă.

O sărbătoare similară este marcată în Anglia şi Ţara Galilor. Este vorba despre „Duminica Păcii” şi este marcată în cea de-a doua duminică a anului.
O altă zi dedicată păcii este marcată la data de 21 septembrie, fiind vorba despre Ziua Internaţională a Păcii, care a fost proclamată în 1981 de către Organizaţia Naţiunile Unite.