Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 septembrie 2019

Published

on

Marți, 10 septembrie

Zile trecute – 252

Zile rămase – 113

Soarele răsare – 06.49

Soarele apune – 19.35

Zodia – Fecioară

Calendar ortodox – Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora

Calendar catolic – Sf. Nicolae din Tolentino, pr.

-1524 – S-a născut poetul Pierre de Ronsard, principalul reprezentant al şcolii literare franceze din sec. al XVI-lea cunoscută sub numele de „Pleiade” („Ode”, „Amoruri ”) (m. 27 decembrie 1585).

-1709 – S-a născut poetul Antioh Dimitrievici Cantemir, scriitor şi diplomat, fiul lui Dimitrie Cantemir (m. 11 aprilie 1744).

-1776 – Nathan Hale, considerat primul spion american, căpitan în armata revoluționară, se oferă voluntar pentru o acțiune de spionaj contra englezilor.

-1823 – Simon Bolivar devine președinte al statului Peru.

-1898 – Împărăteasa Elisabeta a Austriei este asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

-1916 – A încetat din viaţă publicistul Vintilă C.A. Rosetti, al treilea fiu al lui C.A. Rosetti, născut în Franţa, la 11/23 ianuarie 1853; a fost director al „Monitorului Oficial” (1901), membru fondator al Ligii culturale, editor al unor lucrări semnate de C.A. Rosetti şi al scrierilor literare ale Mariei Rosetti, mama sa.

-1919 – Austria a semnat tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia.

-1939 – Submarinul australian HMS Oxley” este scufundat din greșeală de submarinul britanic HMS Triton” în apropiere de Norvegia și devine prima pierdere a Royal Navy.

-1960 – La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită „la granda bionda”, a sărit 1,85 m și a câștigat medalia olimpică de aur, la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. În total, România a obținut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).

-1964 – Prima audiție, în țară, a poemului simfonic Vox Maris” de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.

-1972 – Statele Unite suferă prima lor pierdere într-un joc internațional de baschet într-un meci disputat împotriva Uniunii Sovietice la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen, Germania (scor 51-50).

-1977 – Hamida Djandoubi, condamnat pentru tortură și crime, este ultima persoană care urmează să fie executată prin ghilotinare în Franța. A răpit, a torturat și a ucis pe Élisabeth Bousquet, fostul său iubit de 22 de ani.    

-1989 – În urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufundă în apropiere de Galați. Catastrofa s-a soldat cu 215 victime.

-2001 – Britanicul Charles Ingram trișează în încercarea sa de a câștiga premiul de un milion de lire sterline la Vrei să fii milionar?”.  Ca probă împotriva sa la proces s-a arătat că pentru a ajunge la răspunsurile corecte, Ingram s-a folosit de profesorul universitar Whittoc, care tușea pentru a-i da de știre dacă răspunsul e bun sau nu. În 2003 a fost condamnat pentru înșelăciune.

-2003 – Anna Lindh, ministrul de Externe al Suediei, a fost înjunghiată în timp ce era la cumpărături, murind a doua zi.

-2005 – A încetat din viaţă starul american al muzicii blues Clarence „Gatemouth” Brown. În 1983, a câştigat un premiu Grammy cu albumul „Alright Again!” (n. aprilie 1924).

-2008 – Acceleratorul de particule Large Hadron Collider  de la CERN a fost pus în funcțiune la Geneva, Elveția.  A fost oprit pe 19 septembrie.

-2015 – Rămășițe ale unei vechi specii umane (Homo naledi) au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud din care au fost exhumate osemintele a 15 hominizi. Echipa de cercetători care efectuează săpăturile arheologice a formulat ipoteza că aceste vechi rude îndepărtate ale omului practicau deja rituri funerare.

Foto: Octavian Dobrișan

ULTIMA ORĂ

Regional56 de minute ago

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Literatură Transdanubiană la Craiova

Biblioteca ”Alexandru și Aristian Aman” și Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova au plăcerea de a anunța desfășurarea celei...

Info Trafico oră ago

Recomandări pentru siguranța rutieră în perioada Sărbătorilor Pascale

Este esențial să acordăm o atenție deosebită siguranței rutiere în această perioadă aglomerată a Sărbătorilor Pascale. Poliția Rutieră are câteva...

Info Trafico oră ago

Restricții de tonaj

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5...

International2 ore ago

Forțele ucrainene se retrag din trei sate de pe frontul de Est

Forţele ucrainene au fost forţate să se retragă din trei sate de pe frontul de est, a transmis ieri comandantul...

Regional2 ore ago

Bike Fest Damila-Măciuca: O invitație la bucuria ciclismului în aer liber (AUDIO)

Pe 1 mai va începe cea de-a unsprezecea ediție a Bike Fest Damila-Măciuca, un eveniment anual ce adună cicliști din...

Regional2 ore ago

Relocare temporară a cabinetelor medicale din Spitalul Județean Slatina (AUDIO)

Începând cu data de 7 mai 2024, demarează procesul de relocare temporară a cabinetelor medicale din cadrul Spitalului Județean Slatina....

man and woman working in a laboratory man and woman working in a laboratory
Regional2 ore ago

Dotări noi pentru laboratoarele de științe din școlile craiovene (AUDIO)

Elevii din școlile din Craiova se pregătesc să beneficieze de o nouă oportunitate în procesul lor educațional, cu dotări noi...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON