Connect with us

Fapt divers

Insula Ada Kaleh, prin intermediul imaginilor

Un proiect inedit, unic în România

Published

on

Povestea unuia dintre cele mai fascinante paradisuri exotice din istoria României, Insula Ada-Kaleh, sacrificată și scufundată în Apele Dunarii, pentru constructia Barajului de la Portile de Fier I, va putea fi admirată de iubitorii de artă fotografică și de turiști, în general, pentru cel puțin un an de acum încolo într-o inedită, dar foarte ingenioasă expoziție de fotografie organizată la Castelul Artelor.

Câteva zeci de fotografii de pe insulă, strânse de un român, stabilit în Germania, fac parte din interesanta colecție, pe care acesta a donat-o Direcției de Patrimoniul Cultural a Primăriei Drobeta-Turnu-Severin.

Cu ajutorul unei aplicații care poate fi descărcată pe tabletă sau pe telefonul mobil, privite prin intermediul acestor gadgeturi, fotografiile, expuse în borcane cu apă, se transformă în imagini mișcătoare, ceea ce aduce, încă o dată în plus, farmec acestei expoziții, reînsuflețind viața pe atât de cunoscuta insulă. 

Acoperită, în 1970, de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier, insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime și circa 500 m lățime. Era populată de circa 600 de turci.