Connect with us

Regional

Secetă puternică în cea mai mare parte a țării

Published

on

Este secetă puternică în cea mai mare parte a țării, caracterizată ca fiind chiar una istorică de ministrul Agriculturii. În aprilie, cantitatea de precipitaţii abia dacă a atins 7 litri pe metrul pătrat, faţă de o medie multianuală de 53 de litri. Situația este foarte gravă în zona Dobrogei, în Bărăgan şi în Moldova. În Vaslui, de exemplu, şansele sunt foarte mici ca oamenii să mai vadă combinele în câmp la cules de grîu sau orz.

Alina Darie, Radio România:

În toată ţara, sunt în jur de trei milioane de hectare de culturi deja compromise, cu cele mai mari pagube la cereale. Mulţi fermieri spun, deja, că pâinea va fi mai scumpă de la toamnă dar autorităţile îi contrazic deocamdată. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros crede că e prea devreme să ne pronunţăm. El a explicat, într-un interviu la Digi 24, că şi dacă producţia s-ar înjumătăţi tot ar fi asigurat consumul intern.

Adrian Oros:

Pe acest fond vin şi veşti oarecum bune de la meteorologi. Prognoza arată că vineri, de 1 mai, va ploua în toată ţara. Cantităţile de precipitaţii vor fi, în medie, de 10 litri pe metrul pătrat.