Connect with us

International

China va adopta în zilele următoare o controversată lege de securitate națională care este văzută drept cel mai serios atac la adresa autonomiei și libertăților

Published

on

China va adopta în zilele următoare o controversată lege de securitate națională care este văzută drept cel mai serios atac la adresa autonomiei și libertăților de care beneficiază Hong Kongul, notează CNN.

Proiectul îi va da legislativului de la Beijing puterea să adopte cadrul legal pentru sancționarea subversiunii, terorismului, separatismului și amestecului străin sau oricăror altor acte care ar amenința securitatea națională.

Un astfel de cadru legal ar fi trebuit adoptat de legislativul din Hong Kong, conform legii fundamentale a acestei foste colonii britanice care a redevenit parte din China în 1997. Proiectul a fost, însă, abandonat de Hong Kong după ample proteste care au avut loc în 2003.

Un val de manifestații pro-democrație anul trecut a determinat Beijingul să forțeze, acum, adoptarea legii de la centru, decizie care a fost denunțată de activiști din Hong Kong drept sfârșitul acordului „o țară, două sisteme”, care îi dă insulei drepturi și libertăți ce lipsesc în restul Chinei.