Connect with us

CULTURAL

Festivalul Național de Teatru, altfel, în pandemie

Published

on

Între 22-29 noiembrie, va avea loc a XXX-a ediție a Festivalului Național de Teatru, construită, spun organizatorii, ”pe intenția de a pune în dialog trecutul cu prezentul teatral, esteticile creatorilor de ieri cu formele noi ale unui azi, ce încă își caută identitatea”.

FNT 30 / FNT ALTFEL va fi structurat pe următoarele secțiuni:

FNeuitareT își propune să pună în valoare o parte din patrimoniul spectacular românesc, constituit în ultimele decenii. În această secțiune au fost selectate zece spectacole, realizate după 1990, exemplare prin forța creației, prin profunzimea și abilitatea de a articula discursuri scenice despre om și umanitate.

FNelinișteT face trimitere la tineri ale căror voci s-au auzit distinct și constant în ultimii ani, pariuri certe ale prezentului, figuri tot mai clar conturate în noul val al creatorilor români de teatru.

Arta ACTORULUI mare celebrează artiști-reper ai teatrului nostru. Recitalurile propuse reprezintă tot atâtea lecții memorabile de artă a actorului.

Secțiunea Premieră în FNT prezintă, în premieră, spectacolul Casei de Producție TVR, Caligula de Albert Camus.

Spectacolul ascuns conține mărturii de creație, portrete și autoportrete ale unor importanți creatori.

Spectacole invitate punctează deschiderea spre discursul artistic internațional și prilejuiește întâlnirea publicului cu mari spectacole ale lumii.

Secțiunea „Vorbe, vorbe, vorbe…” propune o serie de colocvii și dialoguri teatrale menite, pe de o parte, să pună în discuție probleme majore ale prezentului, iar pe de altă parte, să intermedieze întâlnirea cu personalități teatrale contemporane.

Esteticile pandemiei oferă spectacole născute în plină perioadă de criză, ca reacție a artei în fața neantului și ca efort al câtorva creatori de a identifica noi soluții estetice, ieșiri din impas. Sunt spectacole-argument, pledoarii pentru o idee înaltă: indiferent ce se întâmplă, teatrul trebuie să își continue existența. 

FNT ON AIR este realizată în parteneriat cu Radio România Cultural și Radio România Actualități. Conține un focus Cristian Munteanu, emblematicul regizor, care a influențat decisiv teatrul radiofonic românesc, relevat prin intermediul a șapte spectacole și a unei piese de teatru, ce îi poartă semnătura. De o atenție specială se bucură omul de teatru Emil Boroghină, o voce unică în teatrul românesc, director fondator al Festivalului Internațional „Shakespeare” Craiova și inițiator al singurului teatru de poezie din România, Teatrul Poesis. Consacrata emisiune Vorba de cultură va găzdui o serie de dialoguri incitante cu tineri artiști prezenți în FNT. Alte șapte spectacole de teatru radiofonic, validate prin multiple premii internaționale, vor completa această consistentă secțiune ON AIR.