Connect with us

CULTURAL

A încetat din viață scriitorul basarabean Nicolae Dabija

Published

on

Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române, dar și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a decedat, în această dimineață, în urma complicațiilor provocate de coronavirus. Anunțul a fost făcut de consultantul Uniunii Scriitorilor din Moldova, Titus Știrbu.

În urmă cu câteva zile, scriitorul basarabean, în vârstă de 72 de ani, a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, după ce a dezvoltat o formă severă a bolii.

Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimișlia. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. În 1972, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, iar, în 1975, a debutat cu volumul de versuri ”Ochiul al treilea”. Romanul său ”Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60.000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, un record pentru o carte de proză românească.

Din 1986, Nicolae Dabija era redactor-șef al săptămânalului ”Literatura și Arta”. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), contribuind la promovarea unor legi istorice, precum Declarația de Independență a Republicii Moldova, legile despre Tricolorul în calitate de Drapel de Stat, despre Stema de Stat și Imnul de Stat al Republicii Moldova. Nicolae Dabija era președinte al  Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național. A fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer.