Connect with us

National

Romsilva: Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale

Published

on

Unul dintre cele mai vizitate locuri din Banat s-a schimbat, luni seară, pentru totdeauna. O parte din stânca de la Cascada Bigăr s-a rupt și a căzut în râul Miniș. Cei de la Romsilva, care au anunțat incidentul, spun că acesta s-a produs din cauze naturale.  Mai exact, travertinul s-ar fi prăbușit sub greutatea mușchiului, crescut pe el. 

Cascada Bigăr se află în Valea Minișului și face parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, din județul Caraș-Severin și a devenit faimoasă după ce, în 2013, site-ul World Geography a plasat-o pe primul loc, în topul celor mai spectaculoase cascade din lume. 

În această primăvară, la Bigăr au ajuns, în zilele de weekend, între 500 și 700 de turiști, pe zi. Numărul lor era, însă, așteptat să crească spectaculos, pe durata verii. Acum, aspectul zonei s-a schimbat dramatic.

Romsilva a postat, luni seară, și un filmuleț, în care se vede exact momentul desprinderii bucății de stâncă. Regia a respins unele informații. apărute în spațiul public, potrivit cărora prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș. Aceasta a fost construită în perioada 1986-1988, iar. în ultimii 33 de ani. aici nu s-a mai făcut nicio lucrare suplimentară.  „Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, precizează cei de la RNP.