Connect with us

Fapt divers

Un medicament care a fost folosit pentru tratarea alcoolismului poate fi eficient împotriva problemelor de vedere

Published

on

Cercetătorii de la Universitatea din Berkeley, California, au descoperit că un medicament folosit din anii 1950 pentru a combate alcoolismul poate contribui la tratarea cazurilor de degenerare maculară – zona de pe retină care ajută la formarea clară a imaginii. Netratată, această afecțiune conduce adesea la pierderea vederii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 36 de milioane de persoane de pe glob suferă de orbire completă, iar alte 253 de milioane au deficiențe de vedere.

Orbirea este cauzată în general de celule ale retinei care devin hiperactive, ceea ce determină apariția unor flash-uri în ochi.

Michael Telias, fost doctorand la Berkeley şi în prezent profesor la Universitatea din Rochester (New York), susține că aceste flash-uri pot dispărea cu ajutorul unui medicament utilizat în anii ’50 pentru a trata cauzele alcoolismului, numit Disulfiram.

Cercetătorii americani au tratat șoareci cu acest medicament și au constatat că doar între 15% si 30% dintre aceștia și-au pierdut vederea, comparativ cu cei cărora nu li s-a administrat Disulfiram și care au dezvoltat probleme de vedere în proporție de 90%.

Sursă text: digi24.ro

Sursă imagine: Elisa Ventur/Unsplash