Connect with us

Fapt divers

Vikingii au locuit în America de Nord în urmă cu un mileniu, cu aproape cinci secole înaintea descoperirii lui Columb

Published

on

unsplash.com/Jonathan Farber

Conform unui studiu recent, vikingii din Groenlanda sunt primii europeni care au pășit pe pământ american și au trăit într-un sat din Newfoundland, Canada, în urmă cu exact 1000 de ani, relatează NBC.

O nouă tehnică de datare care folosește furtuni solare ca punct de referință dezvăluie că așezarea a fost ocupată în 1021, cu 471 de ani înainte de prima expediție a lui Columb. Călătoria vikingilor reprezintă multiple repere pentru omenire, relatează The Guardian. Așezarea oferă cele mai vechi dovezi cunoscute ale unei traversări transatlantice.

Primii colonişti nordici în Groenlanda erau din Islanda şi Scandinavia, însă şederea lor nu a durat prea mult. Cercetările sugerează că nordicii au trăit în L’Anse aux Meadows între 3 şi 13 ani înainte de a abandona satul şi de a se întoarce în Groenlanda. Rămăşiţele arheologice sunt acum protejate, fiind considerate punct de referinţă istoric, iar Parks Canada a construit în apropiere un centru tematic, înregistrat ca sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Sursă text: observatornews.ro