Connect with us

International

Victorie convingătoare a președintelui Emmanuel Macron la alegerile din Franţa

Published

on

Preşedintele francez, Emmanuel Macron rămâne încă 5 ani la Palatul Elysee, după o victorie convingătoare în faţa contracandidatei sale de extremă dreapta, Marine le Pen. Potrivit celor mai noi rezultate oficiale provizorii, a obţinul peste 58 la sută dintre voturi, mai mult decât era cotat în sondaje inaintea scrutinului prezidenţial de ieri.

Le Pen, cu puţin peste 41 la sută, a reuşit totuşi performanţa să adune cele mai multe voturi pentru extrema dreaptă de până acum. Rezultate care arată că pentru Emmanuel Macron lupta nu s-a sfârşit. În două luni urmează alegeri parlamentare, poate cele mai importante din ultimii 60 de ani, cred analiştii.

Europa poate „conta pe Franţa încă cinci ani”. Liderii europeni au răsuflat uşuraţi şi au salutat cu toţii realegerea preşedintelui Marcron. Însă poate cea mai semnificativă reacţie la scrutinul de ieri se vede în evoluţia monedei unice europene care a crescut uşor în faţa dolarului şi a altor valute, după luni de scădere, finanţiştii mizând pe o consolidare a Uniunii. Nicoleta Turcu: