Connect with us

International

8 Mai – Ziua Victoriei

Published

on


Europa occidentală marchează astăzi 77 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial pe continent. Ziua Victoriei are loc anul acesta într-un context internațional tensionat din cauza războiului din Ucraina, aliații de acum 77 de ani situându-se astăzi pe poziții divergente.

 Este sărbătoare naţională în Franţa, unde au loc o serie de ceremonii militare. Ca în fiecare an, pe 8 mai președintele republicii va depune coroane de flori la statuia generalului Charles de Gaulle de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris și la Mormântul soldatului necunoscut de sub Arcul de Triumf.

Ieri, în discursul de învestitură la preluarea celui de-al doilea mandat de președinte al Franței, Emmanuel Macron a subliniat nevoia de unitate a europenilor pentru a face față împreună provocărilor secolului nostru.


Emmanuel Macron: Este timpul unei acțiuni hotărâte pentru Franța și Europa. Să acționăm mai întâi pentru a evita orice nouă escaladare a agresiunii ruse în Ucraina, să acționăm pentru a construi o nouă pagină și o nouă autonomie pe continentul nostru, iar mâine, în timp ce Putin va defila amenințător la Moscova, europenii se vor reuni la Strasbourg, în Parlamentul European, pentru a face bilanțul Conferinței pentru viitorul Europei, cea mai largă consultare populară din istoria Uniunii.

Timp de un an, cetățenii din cele 27 de țări membre s-au putut exprima deschis la reuniuni și evenimente diverse sau pe platformă dedicată pe internet în legătură cu prioritățile și așteptările pe care le au de la proiectul european.