Connect with us

National

Premieră, la Teatrul Național Radiofonic: ”Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatȃrnare”

Published

on

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, marți, 13 iunie 2023, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, ”CAROL și ELISABETA – Iubire și neatârnare”, un scenariu de Liana Ceterchi, după volumul „Cu iubire tandră, Elisabeta”. „Mereu al tău credincios, Carol” – Corespondența perechii regale, volumul I, 1869–1888, apărută, în anul 2020, la Editura Humanitas. Traducerea: Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi. În distribuție: Mircea Rusu și Liana Ceterchi.

Teatrul Naţional Radiofonic are o tradiție în a propune publicului subiecte originale şi texte necunoscute, în cadrul seriei ”Biografii, memorii”.

Scenariul radiofonic ”Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatȃrnare” prezintă războiul dintr-un punct de vedere personal, cu amănunte pe care doar o corespondenţă intimă le poate aduce la lumină. Povestea de dragoste dintre Regele Carol I şi Regina Elisabeta e „împlinită” cu detalii istorice şi diplomatice. Pătrundem în mrejele politice ale sfârșitului de secol XIX, când sud-estul Europei este frământat de lupta pentru neatârnare, în care relaţiile de familie cu cei care conduc puterile europene sunt puse în slujba dobândirii independenţei poporului român. Pentru prima oară, cu mijloacele teatrului, sunt aduşi în atenţie primii Regi ai României, în vremea Războiului de Independenţă, când Regele Carol a avut un rol de combatant activ şi de comandant al armatelor ruse și române, iar Regina Elisabeta, prin munca ei de soră de caritate, prin organizarea spitalelor și a Barăcii-spital din curtea Palatului Cotroceni, și-a câștigat renumele de „Mamă a răniților”.