Connect with us

Evenimente

Cristian Mandeal şi Vlad Stănculeasa pe scena Sălii Radio

Published

on

Primul concert al Orchestrei Naţionale Radio din ultima lună a stagiunii 2013-2014, programat vineri, 6 iunie (ora 19:00), propune publicului o întâlnire cu doi mari artişti români de talie internaţională: dirijorul Cristian Mandeal şi violonistul Vlad Stănculeasa, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Goteborg (Suedia) şi cu lucrările a trei mari compozitori: Enescu, Mozart şi Richard Strauss.

O poveste frumos construită în jurul numelui lui George Enescu este cea a violonistului Vlad Stănculeasa. A obţinut premiul al III-lea şi Premiul Enescu pentru interpretarea lucrării Impresii din copilărie (de Enescu) la Concursul Internaţional George Enescu (2007) şi cântă pe o vioară Sanctus Serafin din 1739 care i-a aparţinut marelui compozitor (şi ulterior lui Yehudi Menuhin). Cariera artistică a violonistului a început cu o bursă de studii la Academia de Muzică Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru, urmând apoi cursurile Conservatorului din Lausanne. În calitate de solist a concertat alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Simfonică din Goteborg, Orchestra de Cameră din Basel, Filarmonica George Enescu – Bucureşti.

Vlad Stănculeasa va interpreta, pe scena Sălii Radio, Concertul nr. 4 în re major pentru vioară şi orchestră semnat de Mozart. Veţi mai asculta de asemenea Preludiu şi dans din actul I al operei Oedipe ? capodoperă a creaţiei lirice a sec. XX, a cărei premieră a avut loc la Paris, în 1936. Seara se va încheia cu un alt personaj celebru al literaturii universale ? Don Quijote, eroul lui Cervantes care l-a inspirat pe Strauss să compună un poem în care a imaginat aventurile cavalerului plecat să lupte cu morile de vânt. Soliştii pe care îi veţi aprecia în această ultimă lucrare sunt Virgil Zvorişteanu ? vioară, Carol Măi-Antal ? violă şi Florin Mitrea ? violoncel.

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu, completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) şi München (cu Sergiu Celibidache, în 1990).

A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 ? 1980), Cluj (1980 ? 1987) şi Bucureşti (1987 ? 2009) şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţiile din 2001 şi 2003. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001 ? 2008), dirijor permanent la Orchestra Haydn di Bolzano e Trento (2000 ? 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei Halle Manchester (2003 ? 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 ? 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 ? prezent).

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România ? Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere ? Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Cristian Mandeal_foto Romi Draghici Vlad Stanculeasa_foto Ettore Causa

%d blogeri au apreciat: