Connect with us

Evenimente

Evocare George Constantin la Majestic

Published

on

Luni, 19 mai 2014, la ora 11:00, la Clubul Ramada-Majestic din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic va organiza o evocare a actorului George Constantin, prilej de a-l reasculta în ?Iona? de Marin Sorescu.

Invitaţi: Annie Muscă, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu, Dan Puican, Mihai Constantin. Prezintă: Costin Tuchilă.

Consecvent programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate, cu mijloace multimedia, site-ul Revista Teatrală Radio a dedicat luna mai 2014 lui George Constantin. În 26 aprilie 2014 s-au împlinit 20 de ani de la despărţirea de marele actor George Constantin.

Cu un palmares artistic impresionant, George Constantin a interpretat 59 de roluri pe scenele teatrelor, 59 de roluri în filme şi 34 de roluri la televziune. La acestea se adaugă  cele peste 500 de roluri la teatrul radiofonic, un record cu adevărat remarcabil.

Inegalabil în roluri de compoziţie de amplă respiraţie, cu o vocaţie dramatică rar întâlnită, George Constantin rămâne de neuitat în spectacole shakespeariene (?Regele Lear?, în regia lui Radu Penciulescu, Prospero din ?Furtuna?, în viziunea lui Liviu Ciulei, Timon în ?Timon din Atena? în regia lui Dinu Cernescu, Sir John Falstaff în ?Henric al IV-lea?, regia: Lucian Giurchescu), în piese de Moli?re (Harpagon din ?Avarul?, regia: Mircea Cornişteanu, Domnul Jourdain din ?Burghezul gentilom? de Moli?re, regia: Alexandru Dabija), de Cehov (Ivan Petrovici Voiniţki din ?Unchiul Vania?, regia: Alexa Visarion, Lopahin din ?Livada de vişini?, teatru TV, regia: Cornel Todea), în ?Vassa Jeleznova? de Maxim Gorki (regia: Ion Cojar), în rolul titular din ?Henric al IV-lea? de Pirandello (regia: Lucian Giurchescu), în ?Fraţii Karamazov?, unde îl întruchipa pe Dmitri Karamazov şi în multe altele. O creaţie memorabilă a fost cea din ?Iona? de Marin Sorescu, în regia lui Andrei Şerban (Teatrul Mic, 1969), rol înregistrat şi la teatrul radiofonic, regia: Dan Puican, în 1992.

Programele de teatru radiofonic difuzate la Radio România Cultural în această lună cuprind, de asemenea, înregistrări de referinţă cu George Constantin: aţi ascultat şi veţi asculta piese de Shakespeare, Cehov, G. B. Shaw, Ibsen, Leonid Andreev, Mihail Sorbul, Marin Sorescu, Eduardo de Filippo, Marin Preda.

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/?s=george+constantin

http://www.radioromaniacultural.ro/

Afis - Auditie ''Iona'' evocare George Constantin Coperta CD - ''Iona'' de Marin Sorescu George Constantin

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: