Connect with us

contact

Festivalului Național de Teatru, 2021: „Creația. Recreația. Re-creația”

Published

on

Ediția cu numărul 31 a Festivalului Național de Teatru se va desfășura, în perioada 6–14 noiembrie 2021, în format exclusiv online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza sunt selecționerii și directorii artistici ai FNT 2021.

În acest an, Festivalul Național de Teatru aduce spectacole, din întreaga țară, produse de teatre și artiști care se impun, acum, în teatrul românesc. Celor 38 de spectacole selectate din țară (din stagiunea teatrală 2020–2021) li se vor adăuga instalații performative, instalații vizuale, producții din străinătate, precum și evenimente conexe.

Conceptul festivalului – „Creația. Recreația. Re-creația” – încearcă să surprindă, într-o sintagmă, răspunsul artiștilor la noile condiții de creație. Selecționerilor FNT li s-a părut important să semnaleze, într-o secțiune aparte, multele montări, ce recompun mari texte clasice, în noi lecturi regizorale sau dramaturgice: Clasic. Recreat. Interesul pentru zonele de intersecție a artelor a generat două categorii interdisciplinare, Instalații performative și Instalații vizuale – ca semn al extinderii experimentului teatral spre granițele celorlalte arte.

FNT propune întâlniri cu dramaturgi, regizori, sau actori, din generațiile tinere și nu numai, în producții contemporane, în care putem recunoaște problemele și sensibilitatea prezentului nostru românesc. Scenografilor li s-a dedicat o secțiune aparte, Next to Stage, care propune un dialog între cei care de abia încep să-și facă mâna și scenografii consacrați, deja repere ale teatrului românesc și străin.

Nu în ultimul rând, pentru că ne-am despărțit neașteptat de artistul și președintele-fondator al UNITER, Ion Caramitru, FNT îi omagiază amintirea cu o secțiune comemorativă.

Gândit și conceput pentru a se desfășura fizic, față în față, FNT 31 oferă – în noile condiții impuse de pandemia de coronavirus – acces gratuit pe platforma online fnt.ro/2021 la toate spectacolele din program și continuă tradiția invitării unor producții internaționale de prestigiu, din spații culturale și cu estetici diverse.

În orașele în care situația sanitară o va permite, spectacolele selectate se vor juca și cu public, la sediul teatrelor, în dorința de a păstra festivalul, pe cât posibil, ca o întâlnire directă între spectatori și artiști.

%d blogeri au apreciat: