Connect with us

Rubrici

În așteptarea sărbătorilor

Timpul petrecut împreună cu copiii noștri.

Published

on

Cum ne pregatim de Craciun 

Craciunul reprezinta o perioada magica pentru toata lumea, pentru cei mici si pentru cei mari. Deja ai inceput sa faci liste, planificari, vrei sa fie totul bine. Cum ar fi sa faci o parte din aceste lucruri cu ajutorul a doua maini dibace: cu copilul tau.

Iata cateva idei pentru a implica si copiii in asteptarea sarbatorilor:

1. Cand micutii contribuie la activitatile familiei, se simt responsabili si se simt conectati cu familia. Spuneti-le ca doriti sa faceti curatenie impreuna. Activitatile “vietii practice” sunt o modalitate foarte buna de a implica micutii in procesul de pregatire pentru Craciun. Exista multe oportunitati cu ajutorul carora copiii pot sa invete si sa-si exerseze deprinderile.

In acelasi timp, imitarea este foarte puternica la copii si doresc sa aiba sarcini similare cu ale parintilor. Lustruirea mobilei, curatarea mesei, a geamurilor, aranjarea mesei sunt doar cateva dintre activitatile ce pot fi realizate de catre copii. La inceput, e recomandat sa demonstram, pas cu pas, cum trebuie sa procedeze copilul. Apoi, vom astepta timpul necesar pentru ca micutul nostru ajutor sa se familiarizeze cu actiunea demonstrata. Fiecare activitate va fi introdusa treptat.

 

E important sa oferim copilului materiale de curatat accesibile lui: maturica, burete, carpa. Atunci cand curatam geamurile cu copilul, putem opta pentru un flacon cu pulverizator in care sa punem apa (asiguram conditii de siguranta). Activitatile “vietii practice” sunt importante, deoarece ii ajuta pe copii sa-si dezvolte concentrarea, coordonarea si independenta; nu inseamna ca noi, parintii, dorim ca ei sa realizeze in locul nostru sarcinile zilnice. Ce bucurie mare pentru copii ca au reusit sa ne ajute!

2. Gatiti cu copilul! Aceasta experienta nu e doar distractiva, ci si educativa. Unele sarcini din bucatarie pot fi indeplinite cu succes de catre copii. Pregatiti fursecuri gustoase si inventati modele pentru decorare. Ei pot sa adauge ingrediente in compozitie, sa toarne lichidele, sa amestece ingredientele, sa framante aluatul, sa intinda coca, sa taie forme pentru biscuiti deliciosi.  Aceasta activitate senzoriala si plina de voie buna dezvolta motricitatea fina a copilului, creste controlul actiunilor mainii (atat ale miscarilor usoare, cat si energice) si intareste increderea in sine.

copii masa

Dificultatea sarcinii trebuie sa fie potrivita varstei copilului, timpul de pregatire si gatire trebuie adaptat varstei si capacitatilor copiilor. Micutii vor putea masura, numara si analiza felul in care se transforma ingredientele in bucatarie.

3. Pregateste impreuna cu copilul tau decoratiuni pentru impodobirea casei si a bradului. Cum ar fi ca, in acest an, sa folosim doar decoratiuni confectionate de noi? Copilul isi dezvolta creativitatea, invata ca decoratiunile confectionate de noi sunt pline de iubire, deoarece reprezinta timpul, rabdarea si ideile noastre.

Te-ai gandit vreodata ca realizarea decoratiunilor de Craciun poate ajuta copilul in dezvoltarea sentimentului de incredere, a concentrarii si in dobandirea respectului de sine? Decupeaza forme de brad, glob, stelute si invita-l sa coloreze, sa lipeasca abtibilduri, sa decoreze cu fasii de hartie colorata sau materiale naturale.

brad-de-craciun

Alte activitati specifice perioadei pot fi: sa ne jucam in zapada, sa tinem zapada in palma, sa realizam ingerasi in zapada, sa studiem crengutele de brad, sa trezim simturile copiilor mirosind aromele sarbatorilor (scortisoara, marul copt, turta dulce, etc.), sa ascultam clopoteii, sa citim povesti despre Craciun. Putem cumpara o Craciunita, pe care sa o ingrijim cu copilul, sa adunam obiecte specifice Craciunului si sa le numaram (batoane de scortisoara, clopotei, globuri, stelute).

Timpul petrecut impreuna cu copiii nostri, cu familia, reprezinta cel mai mare dar al Craciunului!

ULTIMA ORĂ

Regional11 ore ago

Învățământ dual, la Vâlcea (AUDIO)

Peste 450 de elevi se pregătesc în prezent, la Rm.Vâlcea, în sistemul de învățământ dual. Tinerii beneficiază de mai multe...

technology computer room health technology computer room health
Regional11 ore ago

Digitalizare în două spitale din Vâlcea (AUDIO)

Două spitale din judeţul Vâlcea, printre care cel de Urgenţă, vor beneficia de o investiţie în digitalizare de aproximativ 2...

International11 ore ago

Premierul ucrainean: Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean, Denis Şmihal după discuţiile...

National11 ore ago

Guvernul a prelungit perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA

Guvernul a aprobat azi şi prelungirea – cu trei luni – a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime...

National11 ore ago

Guvernul a aprobat prelungirea schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale (AUDIO)

Guvernul a aprobat astăzi prelungirea – până la 31 martie 2025 – a schemei de plafonare a preţurilor la energie...

National12 ore ago

Propunerile organizațiilor de mediu pentru revizuirea Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice

Legea climei, adoptată la 24 iunie 2021, stabilește ca obiectiv obligatoriu, ca UE să devină neutră din punct de vedere...

Regional12 ore ago

Dolj: A fost finalizat proiectului de modernizare a drumului județean (DJ) 561B Segarcea – Valea Stanciului

Consiliul Județean Dolj anunță finalizarea proiectului de modernizare a drumului județean (DJ) 561B Segarcea – Valea Stanciului, un efort susținut...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON