Recomandări privind achiziția produselor de post și a peștelui în perioada Postului Crăciunului
Publicat de Puiu Vulea, 21 noiembrie 2025, 13:54
În contextul perioadei Postului Crăciunului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) atenționează consumatorii asupra riscurilor asociate achiziționării produselor alimentare de post, în special a celor comercializate pe rețelele de socializare sau în alte spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
ANSVSA recomandă publicului să acorde o atenție sporită etichetelor produselor, provenienței și condițiilor de comercializare, pentru a evita achiziționarea unor produse neconforme sau chiar nesigure.
Astfel, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:
1. Verificarea etichetei și a ingredientelor pentru produsele alimentare de post
Pentru a respecta corect postul și pentru a evita produsele care pot induce în eroare, ANSVSA recomandă:
– Verificați lista completă a ingredientelor pentru a putea alege produsul de post dorit în deplină cunoștință de cauză
– Fiți atenți la alergeni (gluten, soia, nuci, arahide, semințe de susan etc.) în situația în care sunteți intolerant la aceste tipuri de produse .
– Țineți cont de valorile nutriționale, în special conținutul de sare, zahăr și calorii, în cazul produselor procesate.
– Observați mențiunile suplimentare precum ‘poate conține urme de lapte/ou’. Acestea reprezintă o informare voluntară a producătorului, indicând posibilitatea unor urme accidentale, fără ca produsul să fie încadrat ca neconform.
– Verificați existența datelor despre producător și lot.
2. Verificarea siguranței, calității și integrității produselor
– Produsele preambalate trebuie să aibă ambalaj intact, fără rupturi sau deteriorări.
– Produsele vrac trebuie expuse în condiții igienice, protejate de praf și contaminare.
– Evitați produsele cu miros, culoare sau consistență modificate.
– Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limită de consum depășită sau modificată.
– Produsele de post perisabile (precum salatele, cremele vegetale, preparatele ambalate) trebuie păstrate la temperaturi corespunzătoare. Evitați achiziția produselor ținute la temperatura ambientală dacă acestea necesită refrigerare.
3. Evitarea achizițiile din locuri neautorizate
ANSVSA recomandă ferm ca produsele alimentare să fie cumpărate doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
4. Recomandări privind cumpărarea peștelui și a produselor din pește
Pește proaspăt:
– Aspect: suprafața peștelui nu trebuie să fie lipicioasă, deshidratată sau acoperită de mucus excesiv.
– Miros: miros specific de mare/râu, nu rânced sau înțepător.
– Ochi: limpezi, proeminenți, cu pupila neagră bine conturată.
– Branhii: de culoare roșie, umede, fără mucus urât mirositor.
– Carne: fermă, elastică, aderentă la oase; la apăsare, urma degetului trebuie să dispară rapid.
Pește congelat:
– Strat de gheață: să nu fie gros, discontinu sau murdar; o glazură exagerată poate ascunde o calitate slabă.
– Ambalaj: intact, fără rupturi, deformări sau acumulări de gheață în exces în interior.
Pește afumat:
– Aspect și culoare: uniforme, fără pete de mucegai.
– Miros și gust: specifice de produs afumat, fără mirosuri străine sau neplăcute.
Alte recomandări:
– Cumpărați pește și produse din pește doar din unități autorizate, care pot garanta condițiile adecvate de lanț frigorific și igienă.
– Citiți eticheta pentru a verifica ingredientele, alergenii și valorile nutriționale.
În situațiile în care sunt observate potențiale neconformități, ANSVSA pune la dispoziția consumatorilor linia telefonică cu apelare gratuită TELVERDE nr. 0800.826.787 sau adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro unde pot fi efectuate sesizări / reclamații în domeniul siguranței alimentelor.