Românul de 14 ani care a devenit cel mai tânăr degustător de ulei de măsline din lume
David Filipaș, din România, a impresionat experți internaționali după ce a devenit cel mai tânăr somelier de ulei de măsline certificat. A urmat cursuri la Olive Oil School of Spain, alături de profesioniști din mai multe țări, fiind singurul copil din program.
Publicat de Cosmin Meca, 20 noiembrie 2025, 09:16
La vârsta de doar 14 ani, David Filipaș a devenit cel mai tânăr somelier specializat în degustarea uleiului de măsline din lume. El a obținut certificarea internațională oferită de Olive Oil School of Spain, în cadrul Universității Politehnice din Valencia, într-un program destinat profesioniștilor.
Pasiunea lui David a început la doar 7 ani, când a fost atras de lumea uleiurilor de măsline. În anul 2020, tatăl său a înființat o afacere în domeniu, lucru care i-a amplificat interesul și l-a introdus în procesul profesional. Afacerea de familie, D’Olive, fondată ulterior în 2021, importa inițial ulei extravirgin 100% grecesc, iar familia a făcut recent pasul către producție proprie, achiziționând o livadă de măslini în insula Creta.
Programul de formare pe care l-a urmat David a durat șase zile și a inclus peste 20 de participanți din mai multe țări, majoritatea experți în industrie. El a fost singurul copil din grup. Examenul final a constat în degustarea unor uleiuri combinate, iar participanții au trebuit să identifice care dintre ele avea intensitatea cea mai ridicată, un test senzorial esențial pentru certificarea profesională.
David povestește că, în timp ce prietenii lui discută despre mâncăruri obișnuite, el observă detalii aromatice precum „fruct proaspăt” sau „iarbă abia tăiată”, caracteristici importante în evaluarea uleiului extravirgin de măsline.
Brandul D’Olive, construit de familia Filipas, reprezintă un proiect care a evoluat rapid de la import la producție proprie, odată cu achiziția livezii de măslini din Creta, devenind primul brand din România cu o astfel de investiție.