Connect with us

Fapt divers

1 aprilie – Ziua Internationala a Pasarilor

În fiecare an, la 1 aprilie, se sărbătorește Ziua internațională a păsărilor, care marchează reîntoarcerea acestora din zonele unde au iernat.

Published

on

În fiecare an, la 1 aprilie, se sărbătorește Ziua internațională a păsărilor, care marchează reîntoarcerea acestora din zonele unde au iernat, fenomen urmărit îndeosebi de specialiști și iubitorii de natură și păsări.

Una dintre cele mai timpurii măsuri de protecție a păsărilor a fost luată în timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia. În 1534 a fost emis un act care susținea ”viața păsărilor sălbatice” prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii. În secolele XVIII și XIX, alte țări, precum Olanda și Germania au emis o serie de legi ce protejau anumite specii de păsări.

La 19 martie 1902, o Convenție Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură a fost semnată la Paris, de către reprezentanții a 13 țări europene, fiind primul act prin care se protejau păsările. Convenția a fost ratificată la 6 decembrie 1905 și a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenție internațională privind protecția păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.

În termenii actuali ai protecției naturii, a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural cu tot ceea ce implică această definiție: reducerea și eliminarea poluării apei, solului și aerului, diminuarea cantității de pesticide utilizate în agricultură și silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaștini, pajiști) într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acțiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vânătoarea, distrugerea cuiburilor).

Se cunoaște faptul că unele specii de păsări care în trecut erau dependente de un anumit tip de habitat au dispărut, iar altele au încercat să se adapteze la medii noi de viață profund modificate sau la unele nou create de om. Pe de altă parte, oamenii au posibilitatea de a ajuta păsările asigurându-le condiții de cuibărit și de hrănire, iar acest lucru se poate face oriunde, atât în rezervații naturale, cât și în grădini sau în parcuri.

În România, Ziua păsărilor își are originea în perioada interbelică, fiind sărbătorită mai ales în școli. A fost treptat abandonată, începând cu perioada 1945-1950. Elevii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de științe naturale, instalau în acea zi cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii.

Societatea Ornitologică Română (SOR) fondată în 1990, sub patronajul Academiei Române a depus eforturi pentru a stimula profesorii de biologie să readucă în actualitate această zi tradițională a păsărilor. În martie 1994, Ministerul Învățământului și Științei, în urma solicitărilor din partea SOR, și-a declarat acordul pentru organizarea în școli a Zilei păsărilor, fiind sărbătorită în fiecare an la 1 aprilie.

Societatea Ornitologică Română organizează și coordonează în această zi diverse evenimente pentru a trage un semnal de alarmă în privința dispariției speciilor. SOR monitorizează populațiile de păsări sălbatice și face eforturi constante și active pentru protejarea habitatelor acestora și pentru protecția mediului înconjurător în general. Activitățile societății au rolul de a informa publicul și a influența obiceiurile acestuia, în scopul biodiversității și vieții în general.

 

 

sursa: Agerpres

 

%d blogeri au apreciat: