Connect with us

Fapt divers

1 aprilie – Ziua păcălelilor sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day)

Published

on

În fiecare an, la 1 aprilie, este marcată Ziua păcălelilor, cunoscută şi ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day), când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puţin succes, să-i facă o farsă colegului, prietenului, vecinului sau unui membru de familie.

Originea Zilei păcălelilor nu este certă. Multe ţări au ca reper Franţa medievală, unde 25 martie era ziua de Anul Nou, până când calendarul iulian a fost reformat, în 1564, şi înlocuit cu calendarul gregorian. După ce data de 1 ianuarie a fost adoptată, oficial, drept Ziua de Anul Nou, cei care au uitat să schimbe data şi au continuat să sărbătorească ziua de 1 aprilie au fost ridiculizaţi şi etichetaţi drept nebuni, de unde şi denumirea de „Ziua nebunilor”.

O altă legendă plasează originile acestei sărbători în Edictul lui Roussillon (1564, Franţa), care decreta că prima zi a Anului Nou, sărbătorită până atunci de Paşti, se muta pe 1 ianuarie. Sărbătoarea Paştilor, cu o dată variabilă, se întâmpla să aibă loc adesea în aprilie, astfel că ”păcăliţii de aprilie” au devenit cei care au păstrat tradiţia celor două sărbători în această lună, potrivit dictionary.com.

Istoricii au legat Ziua Nebunilor de festivalurile de primăvară, cum ar fi sărbătoarea medievală a Nebunilor, în care un Lord al „stăpânirii greşite” a fost ales pentru a parodia ritualurile creştine, care a fost sărbătorită în Roma antică, la sfârşitul lunii martie, de adepţii zeiţei frigiene Cybele şi devotatului ei Attis. Festivităţile includeau jocuri, iar oamenii se deghizau şi îşi păcăleau vecinii.

În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor – ”Fool’s Day” – se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai continui. Oricine uită această regulă devine chiar el ”April Fool”.

În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ”Poisson d’Avril” (”peşte de aprilie”).

În perioada modernă, se investeşte efort, pentru crearea de farse elaborate de Ziua păcălelilor. Ziarele, posturile de radio, TV, site-urile web, companiile care administrează motoare de căutare sau platformele de social-media participă la tradiţia de 1 aprilie şi lansează afirmaţii fictive, uneori scandaloase, care păcălesc audienţa.

În 1957, BBC a raportat că fermierii elveţieni se confruntă cu o recoltă record de spaghete şi a arătat imagini cu oameni, care recoltează tăiţei din copaci.

În 1992, postul naţional de radio american a difuzat un spot, în care fostul preşedintele Richard Nixon, interpretat de un actor, spunea că va candida din nou pentru preşedinţie.

%d blogeri au apreciat: