Connect with us

CULTURAL

125 de ani de la nașterea reginei-mamă Elena a României

Published

on

Regina-mamă Elena a României, născută, pe 3 mai 1896, ca Alteţa Sa Regală principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei, a fost fiica regelui Constantin I al elenilor şi a reginei Sofia, născută principesă a Prusiei. A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. A fost strănepoata reginei Victoria a Marii Britanii şi stră-strănepoata ţarului Nicolae I al Rusiei. Principesa Elena s-a căsătorit la Atena, pe 10 martie 1921, cu principele moştenitor Carol, de care avea să divorţeze în 1928. Pe 25 octombrie 1921, la Castelul Foişor din Sinaia, principesa moştenitoare Elena a dat naştere unui fiu, viitorul rege Mihai I.

Regina Elena a trăit 19 ani, în România, din 1921 până în 1932, iar apoi, din 1940 până în 1948. A cunoscut cruda realitate a mai multor exiluri, mai întâi ca fiică a regelui Constantin I al elenilor, apoi ca fostă soţie a regelui Carol al II-lea şi, timp de 38 de ani, ca Regină-mamă.

După abdicarea forțată a regelui Mihai, regina-mamă Elena a locuit în casa din Florenţa până în 1980, apoi s-a mutat la Lausanne, unde a murit, pe  28 noiembrie 1982, şi a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne. Osemintele Reginei-mamă Elena a României au fost repatriate, în octombrie 2019, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, regele Mihai I.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: