Connect with us

Evenimente

14 mai – Ziua Nationala a Tatalui

Ziua tatălui se sărbătorește, începând cu anul 2010, în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 14 mai 2017.

Published

on

Ziua fost instituită prin Decretul 1468 privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei mamei și a Zilei tatălui, semnat de președintele României, Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009, și publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Astfel, Legea 319/2009 prevede, pe lângă instituirea Zilei tatălui, în cea de-a doua duminică a lunii mai, și instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai.

Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de șapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, și de Camera Deputaților, la 29 septembrie 2009.

În acest mod, inițiatorii legii au dorit să sublinieze rolul jucat de tată în viața copilului său, în familie, dar și în societate, iar România era printre puținele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiție în mod oficial. Sărbătorirea distinctă a celor doi părinți are o semnificație importantă, deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre ei la viața de familie în particular și la construirea societății în general. Totodată, marcarea celor două zile confirmă perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinți. Zilele mamei și tatălui reprezintă prilejuri bune pentru promovarea unor modele pozitive în societate, acestea fiind dedicate părinților responsabili, implicați în creșterea și educarea copiilor, se arată pe site-ul calendarintercultural.ro.

Pe plan mondial, nu există, în cazul celebrării zilei tatălui, o tradiție bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la țară la țară.

Potrivit OUG nr. 111/2010, de indemnizația pentru creșterea copilului poate beneficia oricare dintre părinții copilului, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare. Indemnizația se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

sursa: agerpres.ro

 

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: