Connect with us

International

14 Noiembrie – Ziua mondială a diabetului

Published

on

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este una dintre cele mai mari campanii de  conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. Lansată în 1991 de către Federația Internatională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ZMD urmărește promovarea importanței unei acţiuni coordonate şi concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate.

            Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie.În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

În lume, trăiesc cu diabet 537 milioane de  adulți (1 din 10) și se estimează că numărul va crește la 643 milioane până în 2030 și peste 700 milioane în 2045.

Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile acestuia, orice persoană trebuie:

  • Să atingă și să mențină greutatea corporală normală;
  • Să fie activă fizic – cel puțin 30 de minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor;
  • Să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahar și grăsimilor saturate;
  • Să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.

sursă foto: insp.gov.ro/